2011-06-27 10 浏览
徘徊於宜豐, 南豐同美而廉三間餐廳, 最後揀最最後者, 每間主打供應扒餐和晚餐, 更以抵食作招徠一入門口, 基本都是卡位, 只有門口一張是圓檯, 我感到很滿意呢這裡雖未至食完便趕客, 但下單的確要快, 侍應係短時間都走兩次來問我們要什麼, 作為顧客的我, 食完也很快結帳離坐我同朋友仔共選了一份晚餐和一份鐵板牛柳餐, 大家 share先來紅湯和多士, 湯夠熱, 又夠味, 多士不夠脆, 但也不淋, 是可以接受是日晚餐我揀了豬扒火腿跟薯菜 + 凍檸茶薯條不脆也不夠熱, 給醬汁弄至很淋, 而豬扒則煎得有點過火, 帶點韌, 凍檸茶雖得三片檸檬, 但茶味很夠, 飲下不澀鐵板鑊仔牛柳跟蟹鉗, 我們選擇了五成熟 再加凍檸樂, 因預料廚師會控制得有點偏差, 果然送來時真的有七成熟, 與下單的五成熟有距離, 但牛柳切開仍帶有一點點紅, 而且肉質很淋, 希望店方不是用過多的梳打粉才做成這效果食後不太有強烈的口渴感, 雖然整份晚餐沒叫人留下深刻的印象, 但總算沒有令人覺得難食, 論價錢, 份量及味道來衡量, 若不太挑剔的朋友, 相信是會收貨

湯夠熱, 又夠味
是日晚餐我揀了豬扒火腿跟薯菜 + 凍檸茶