2020-05-09 3732 浏览
西营盘福寿里可谓旺中带静嘅住宅区,虽然以民居为主,但仍有唔少餐厅座落系呢区,人流不绝。而呢间新开数月,融合法国同印度饮食嘅Pondi都唔例外,好彩前一晚已用WhatsApp订座,企左系门口一阵,就有几群客人一齐等入座。 餐厅装修讲究气氛,采用黄灯和以营造浪漫同舒适气息,设有户外同室内座位供客人选择,而楼上座位亦可容纳更多客人。户外木椅餐桌配上被植物围绕嘅篱笆带有欧式乡村风格,令人感觉休闲放松。天气较热,都系选择室内位置凉冷气🤓望返出餐厅,更清楚见到整个露天阳台,让客人系可以坐系阳台到等入座。坐系厨房同酒吧台隔离,经常都闻到食物嘅香气,企高可以望住厨师准备食物,如果坐系酒吧台绝对系一种享受😎食物数量同一贯小餐馆一样,贵精不贵多,但各种肉类都有供应而且价钱唔贵。酒类选择多,可以向店员查询,佢地都好乐意慢慢推介岩你嘅酒👍🏻🥢Baby Calamari  $150  🔥推介🔥Calamari塞满意式烟肉同猪肉碎,意式烟肉切粒,质感柔软味带咸香,而芹菜嘅清新又可中和烟肉嘅咸味,同时加入西班牙酒Fino Sherry嘅汤汁带甜有酒香,蚬肉吸满汤汁够鲜味!烤饼($35)带有少少椰子甜味用

🥢Baby Calamari  $150  🔥推介🔥
Baby Calamari
Calamari塞满意式烟肉同猪肉碎,意式烟肉切粒,质感柔软味带咸香,而芹菜嘅清新又可中和烟肉嘅咸味,同时加入西班牙酒Fino Sherry嘅汤汁带甜有酒香,蚬肉吸满汤汁够鲜味!烤饼($35)带有少少椰子甜味用嚟配咸鲜嘅汤汁一流!整道菜嘅配搭好用心,食落口感好丰富,一道菜就食到唔同嘅味道,绝对系唔可以错过🤤

🥢ÉTOUFFÉE $198
ÉTOUFFÉE
其实睇Menu唔明系一道咩菜,所以就问店员,佢简单介绍有三款海鲜同味道,我地就叫咗嚟试。有炸软壳蟹,大虾同鱼,感觉上就系杂锦海鲜,再配有一小杯龙虾汤加罗勒希腊乳酪酱脆片。虽然用料好新鲜,但仍有加入茴香避除海鲜腥味。龙虾汤用料十足好浓味,店员话可以就咁饮,或者用嚟蘸虾食。大虾先烤过,虾肉一半拆出用龙虾汁再煮,虾嘅香气浓郁,肉质弹牙!鳕鱼扒鱼皮有先煎香,肉质保持鲜嫩Juicy。但败笔系软壳蟹怀疑系调味粉过多,所以食落好苦,亦唔香脆😕

🥢Air-dried lamb loin $225 🔥推介🔥
Air-dried lamb loin

羊排上碟前已经分开骨同肉,羊皮煎得好香脆,直头闻到有炭香味,但肉仍然系好嫩。羊排加入黑孜然味道会较重,所以配有清新嘅薄荷酱又用上带酸甜石榴粒,令羊排味道唔会过于单一😋 既香浓又清新酸甜,又系一道冲击味蕾体验嘅菜,必食🤩

🥢SMOKED PORK BELLY "OPEN" DUMPLINGS  $150

虽然写要两日前预约,但都系临时叫就有。Open Dumplings其实系外层一块皮包著猪腩肉,系皮上开一个窿,就系OPEN咁解。饺子底下系酸南瓜蓉,而面头系姜味乳酪酱同韭葱丝。虽然韭葱鲜甜而酸味开胃,但肉质实在太厚实,食到好饱。呢个菜算系咁多个之中较平实嘅,但实在系之前果啲太出色所以令佢有啲逊色🤣
甜品
由于系生日饭,所以叫餐厅准备咗个甜品,上台前已经插上蜡烛。底部由多种水果粒同饼碎堆成,水果好鲜甜,中间系加入大量冧酒嘅cream,酒味极重,另外都插左啲焦糖脆片。

绝对系好难忘嘅一餐,系到食嘅野系出面从未食过,佢地好识运用各种香料同配料去组合一道菜,而店员都好热情,各方面都唔会令你失望嘅一间餐厅。推介👍🏻
2020-05-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日