餐厅: 榮華南洋冰室
资讯:

2021-11-06 309 浏览
星期五晚,本来想去苏豪区食西餐,但系见到条街咁多人,唔想咁嘈,于是行行吓行到太平山街附近,见到一间南洋餐厅,即刻想试下。喺中上环想揾间平平哋又好坐嘅餐厅,真系唔容易。其实响门口见到啲嘢食都几吸引,老板仲亲自出来招揽,系冇hard feeling𠮶只,所以就入去帮衬下啦。一入门口,要先行落几级楼梯,已经觉得好有特色。望下个餐牌,d嘢食又唔贵,可能晚上附近嘅食客都去晒锯扒,嚟呢间餐厅嘅人并唔多,所以坐得好舒适。我哋两个人嗌咗一个冬阴功猪扒贵刁,同埋姜黄鸡扒饭,一杯咸柠七,仲有泰式奶茶。个贵刁真系好惹味,仲要成个煲上,睇见已经流口水,冬阴功汤底做得唔错,贵刁真系爽口好味,喺个猪扒少少dry,但可以接受。至于个姜黄鸡饭,我叫咗个姜蓉做酱,由于我钟意食姜,所以觉得好好味。碟头饭嘅配菜并唔系普通椰菜丝或者生菜两条,而系腌过嘅青瓜,令到食客好醒胃,系少见嘅做法,我好钟意。老板仲请我食多一小碟腌青瓜添,真识do😁!最后要赞一赞个泰式奶茶,首先系成壶上,老板话要焗5分钟,另外只杯已落咗炼奶,茶焗好自己冲,冲出黎有一阵椰香味,而且个茶底好好饮。我仲想添食,见到个餐牌下午茶有菠萝油,如果配埋呢杯泰式奶茶,一
最后要赞一赞个泰式奶茶,首先系成壶上,老板话要焗5分钟,另外只杯已落咗炼奶,茶焗好自己冲,冲出黎有一阵椰香味,而且个茶底好好饮。我仲想添食,见到个餐牌下午茶有菠萝油,如果配埋呢杯泰式奶茶,一定好正!
我边食边望下周围环境,可能灯光关系,就系觉得有一种莫名其妙嘅亲切感。之后仲见到好多明星签名,唔少得成日喺附近拍戏嘅"熊家"一众演员,怪唔得知咁亲切啦!我期待下次黎帮衬下午茶