2021-10-09 309 浏览
最近都陸續有不少好友移民或到外國升學,因此,我總會把握時間跟她們吃外國較難有機會吃到的港式風味美食,其中一樣便是魚蛋粉。記得小時候,總是不太了解魚蛋粉的好,總覺得味道較為清淡、份量只夠攝牙罅;但現在的我反而彷彿了解到魚蛋粉的情懷,面對漁獲日漸變少,能吃到真正手打魚蛋嘅機會亦都變得珍貴,我也總比從前更珍惜吃魚蛋粉的機會,每次更會細味碗中之物,和珍惜與好友飯聚的時光。-到訪當日跟友人遠足過後,本來想吃著名的安利,可惜適逢店家的休息日(星期四),但又不想掃友人的雅興,因而試了王林記。-粉麵下午茶餐(雙拼)$50 4/5當日試咗香蔥魚蛋拼韭菜餃河粉,湯底清澈帶點大地魚的香氣,加上潮州粉麵店必備的辣椒油,只需一小匙,便有5小辣的程度,十分刺激味蕾,再混合滿滿的香蔥,真係昇華不少。湯河煮得適中,除咗入口順滑之餘,更唔會一夾就斷。香蔥魚蛋形狀呈不規則,睇得出係手打魚蛋,食落更彈牙爽口、有魚味,混合埋香蔥,增添咗唔少層次。另一款餸,我叫咗韭菜餃,呢個組合係有啲奇怪嘅,不過我見佢話自己包就想一試!皮薄餡靚,韭菜同肉嘅比例啱啱好,而且仲有3-4隻,份量以一個下午茶餐來講都算多。-奶油多 4/5呢度都有得揀
粉麵下午茶餐(雙拼)$50 4/5
奶油多 4/5
呢度都有得揀厚底/薄底,咁梗係揀厚底啦,雖然都唔係好厚~奶油多其實好簡單,夠脆、夠多奶同油、夠邪惡,就一定滿足。
回頭度:4/5

粉麵下午茶餐(雙拼)
2021-09-23
粉麵下午茶餐(雙拼)