2021-05-11 1683 浏览
呢间喺深水埗嘅阿明印尼餐厅其实已经好耐历史,不过我喺深水埗出没咁多年都未曾试过,今日就同同事闯入呢个「小印尼」试吓佢嘅印尼菜。餐牌基本上都系图文并茂,而且都有中文名称,不过啲翻译就好似全部都差不多咁,所以我哋都系睇吓周围嘅印尼人或者印尼华侨食啲乜,就跟佢哋落单。餐牌上已列明黄姜饭有巴东牛肉、青瓜、花生、鱼干仔、茄子,整个配搭卖相已经够晒七彩缤纷,而且同场加映多半只鸡蛋,相当丰富。巴东牛肉其实即系印尼咖喱牛肉,牛肉有两大件,咖喱属于微辣,混入酱汁嘅茄子味道都吸引,而我最爱就系花生鱼干仔,其实每样配料都好好食!餐牌上列明手打捞面嘅配料有叉烧、炆猪肉、云吞、虾饼、鱼蛋同猪皮,手打面偏向干身,唔系平时食开印尼捞面嘅感觉(我讲Indo Mie😅),但系佢嘅配料我就觉得好好味,虽然叉烧唔似得广东烧味带有蜜糖甜味,但咬落又另有一番风味,猪皮系炸得脆卜卜,食落唔会觉得油腻,整体感觉都唔错。饮品就正正常常,比较清澈𠮶杯叫做甜茶,其实系茶包另外附上一包白砂糖,不过唔嗜甜嘅我哋都冇特别再落糖了。呢个千层糕有好多人买,我哋都唔执输,买返一件返Office试。千层糕嘅口感有啲似我哋中式嘅年糕,口感软糯,并且充满
黄姜饭
手打捞面
呢个千层糕有好多人买,我哋都唔执输,买返一件返Office试。千层糕嘅口感有啲似我哋中式嘅年糕,口感软糯,并且充满班兰香味,难怪好多人喺度食完之后都会买几件带走。
千层糕
今次初试呢个印尼菜,印象非常之好,下次再嚟食嘅时候,一定会试吓其他唔同嘅菜式。
黄姜饭
手打捞面