2020-05-14 160 浏览
餐厅位于和富荟附近,一条人流较少既内街入面,今日同朋友黎食下潮洲菜!店面既环境都好有味道,一入到去楼面既姐姐已经好好笑容咁招待我地,非常热情系香港地道餐厅既感觉,我自己就几钟意!竹蔗茅根:一坐低有d口渴就叫左个竹蔗茅根,好清甜仲饮到好清香既竹蔗味,一路食住酸菜鱼一路饮,好夹好舒喉,钟意酸菜桂花鱼锅:今晚既主菜!个汤有阵阵既鱼香味,落左柠檬令本来唔钟意鱼腥味既我都饮得好舒服,唔会有平时食蒸鱼既腥味,鱼肉好滑又唔会煮到散修修,好好味。而且份量都几多下,一锅都叫三四人一齐食!水饺云吞:店员好亲切咁同我地讲系人手包,仲强调左两次!虽然未去到话皮薄果只,但食落都有满满既食才系口既感觉,吸收埋少少鱼汤,系几好味。个人会偏爱佢个云吞,食落有鲜味,抵赞啊!蟹柳:一碟普通既蟹柳~因为想食不过唔系坊间最cheap cheap果d长长方方既蟹柳,所以都合格啦!什菌炒黑豚猪肉:店员姐姐话系正宗潮洲菜,食落个荽汁都几重几浓,感觉有d似平时家常便饭既口感,我就觉得依味一般般啦!不过同行既朋友就话几岩佢口味㖞!家乡蚝仔煎:依个唔洗介绍都知系潮洲名菜啦!果然无失望,不论系蛋浆既比例,蚝仔既鲜甜肥尾度,定系调味都系非常

系香港地道餐厅既感觉,我自己就几钟意!

水饺云吞:店员好亲切咁同我地讲系人手包,仲强调左两次!

蟹柳:一碟普通既蟹柳~因为想食

家乡蚝仔煎:依个唔洗介绍都知系潮洲名菜啦!果然无失望,不论系蛋浆既比例,蚝仔既鲜甜肥尾度,定系调味都系非常好,系近年食过最好味既蚝仔煎,非常推介俾大家,我地两个人就食晒成个pizza咁大既蚝饼!

最后好想表达下,近年好多既餐厅可能都走向系统化,除左落单埋单之外,店员好少同食客有咩互动,当然我知未必人人都接受到热情既店员,但我真系好钟意依种人与人互动既感觉,希望依d餐厅可以得到认识同得以保留
2020-05-07
  • 酸菜柠檬桂花鱼,家乡蚝仔煎