自从形点开张后,好多时觅食都已经习惯喺openrice search Yoho Mall揾吓有咩推介,最近揾到呢间「亚苏尔」,除咗有唔少食评外,每次行过去某日式放题餐厅时都会经过见到有人排紧队,所以想试咗好耐。今个周末谂起佢,一于同男朋友试试佢。|入座|星期六8点入座当然有人等紧位,目测大约都有5-6张枱等紧。我哋因为已经订左枱,去到报低名之后就已经被安排入庭,侍应亦非常友善比左四人卡位我哋两位坐,位置宽敞,座位都干净,第一印象不俗。|菜单|菜单选择有好多,从前菜、小食拼盘、主菜、甜品到饮料,应有尽有。值得一提嘅系佢有一份wine list,望到入面除左有大路嘅red同white之外仲有rose,选择之多令人惊喜。但今次主要想试佢哋嘅菜式,前一晚亦饮过啤酒尽过兴,所以无点酒类。其实由一开始话想食亚苏尔嘅时候我一心系想试葡国鸡,食过咁多港式嘅葡国鸡都想试试正宗口味,不过男朋友一见到乳猪后就抵受唔住诱惑,所以无试到葡国鸡,下次可以值得一试。|上菜|焦糖葡挞($14/1)估唔到首先上嘅竟然系葡挞,由甜品变成前菜。葡挞上枱时带微热余温,系可以接受嘅温度范围,值得比个like。一咬落去感觉口感非

|入座|

|菜单|

|上菜|

焦糖葡挞($14/1)
焦糖葡挞

估唔到首先上嘅竟然系葡挞,由甜品变成前菜。
葡挞上枱时带微热余温,系可以接受嘅温度范围,值得比个like。一咬落去感觉口感非常紥实,奶香味浓,酥皮亦都做到酥脆嘅口感。不过味道偏甜,而且都几饱肚,食完又无觉得好惊艳嘅感觉,我个人觉得$14一个唔算太化算,不过不失。

亚苏尔小食拼盘(2人用)($162)
亚苏尔小食拼盘(2人用)

一上枱我同男朋友都比佢巨大嘅size吓亲!而且摆盘做得几精致,令人食指大动。首先试咗辣肉肠芝士脆多士先,因为惊耐咗就唔脆,口感影响好大。其实食嘅时候已经唔记得咗佢系辣肉肠,但入口非常之香,带咸味,当然亦都保持到香脆嘅口感,个人都比几高分。第二个试嘅系霹雳鱿鱼,呢个就唔太啱我自己个人口味,我食咗一条就交比男朋友继续解决,因为佢嘅辣度我唔太接受得到。我食咗一条觉得口味偏酸,但男朋友就觉得酸酸甜甜几好食,都好睇每个人嘅口味。之后试埋黑醋猪手,呢个好有惊喜!虽然猪手食嘅时候比较唔方便,用叉真系食唔到,最后都系用纸巾拎住食,但猪手嘅软骨非常有弹性,冻冰冰好爽口,配上开胃黑醋,我十分推荐!最后嘅芝心马介休球亦都好香口,好中意带薯蓉嘅口感,不过芝士同整体口味都偏咸,一旧起两旧止。整体呢个拼盘表现算系唔差,但食到呢到我已经有少少饱饱哋,同埋不停饮水,因为每款小食嘅口味都颇重,适合重咸朋友仔。

葡式香烤脆皮乳猪件配薯菜($188)
葡式香烤脆皮乳猪件配薯菜

主菜终于上菜!摆盘利用蔬菜同酱汁打造夺目鲜艳色彩,好值得影相。一碟总共有5件乳猪件,其实与菜单图片系相符,但始终觉得唔算太抵食。加上每件乳猪件嘅肉唔多,不过我都明白客人们想要呢个乳猪件系为咗香口嘅乳猪皮,而我个人觉得佢系做到呢一点嘅。但我略嫌佢仍然烤得有啲干身,口味一样偏咸,所以不停饮水……喜欢食肉嘅男朋友就对呢碟𩠌赞口不绝,佢钟意就可以啦哈哈!个人另一称赞位系佢啲薯条,每条size适中,够厚身有口感,配上酸甜偏甜嘅茄汁,我系食哂嘅!

路氹香脆猪扒包($72)
路氹香脆猪扒包

最后上枱嘅系猪扒包,其实我同男友都已经6、7分饱,但因为我自己好钟意食猪扒包,所以仍然食左半旧~因为前面食咗几款肉都开始有啲滞,所以见到生菜蕃茄好开心,入口都算清爽,令我觉得有惊喜嘅系猪扒非常之腍同香口,不过如果沙律酱多番啲去中和成个包嘅油腻感就会更perfect!

食完后我同男友都觉得好够饱,份量都好够大,但一致认同亚苏尔菜色嘅调味略嫌偏咸,但整体味道唔错,如果下次经过谂唔到食咩都可以再试,不过下次应该会拣番葡国鸡同蔬菜,唔洗一味食咁多偏干嘅菜式。
2019-02-16
焦糖葡挞