2018-02-28 100 浏览
去元朗先发觉好多好嘢食,你朋友话想食泰国菜,我就上OpenRice揾,发个元朗最出名嘅一间泰国菜叫薄荷叶,而且好近我哋,所以就胆粗粗过咗去!餐厅嘅氛围较似高级酒吧,天花板装上富有特色嘅吊灯,去过泰国嘅女朋友都话餐厅充满泰式气氛。值得一赞嘅系佢哋餐牌嘅设计,十足一本杂志,食物选择也颇多,餐厅有佢哋嘅signature drinks。一坐低餐厅就会送上一小碟饭前小菜,小小辣,令人胃囗大开。首先上菜嘅系马拉盏炒通菜,味道唔会过咸,几香辣。菜也非常新鲜,份量好足够。之后上菜嘅系泰式烧牛仔骨,亦都系最最最好味嘅一道菜式。坦白讲上菜嘅时候我觉得平平无奇,但食牛仔骨第一口令我非常惊讶。唔算太油腻之余完全冇煎到好老,锁住晒肉汁。餐厅提供嘅牛仔骨系冇骨,食落非常方便。另外牛仔骨下方系大量嘅沙律菜,可以平衡返牛仔骨少少既油腻感。最后一道菜色就系泰式柠檬鱼。菜式嘅配色好靓,鱼真系好大条。职员好细心提醒我哋鱼有啲骨,并建议我哋将生菜、辣椒仔同鱼夹埋一齐食,非常惹味,鱼嘅肉质亦非常滑嫩,超抵食!我哋仲叫咗杯signature drink,粉红色嘅颜色饮品令女朋友难以抗拒,加上酒精浓度比较低,而且好大杯,女仔可以

一坐低餐厅就会送上一小碟饭前小菜,小小辣,令人胃囗大开。

马拉盏炒通菜

泰式煎牛仔骨

泰式柠檬鱼

我哋仲叫咗杯signature drink,粉红色嘅颜色饮品令女朋友难以抗拒,加上酒精浓度比较低,而且好大杯,女仔可以尝试一下。

2018-02-21
马拉盏炒通菜