2021-09-06
雲貴風絕對係元朗一間最被underestimated嘅米線,係我喺元朗食過最好食嘅。聽聞呢間係屯門出名排隊米線既分店,但元朗呢間舖面就大好多,仲要唔駛排隊tim~雖然佢嘅湯底選擇唔算多,只有清湯、酸辣、麻辣,但佢嘅湯底非常惹味,而且配料好多。我最鍾意就係佢既酸辣湯底,湯底本身包有豬肉碎,酸菜,芽菜,韭菜。而我食咁多次,店員都會好好reconfirm 係咪酸菜,芽菜,韭菜都要tim~配料選擇都幾多,豬腸少肥但惹味,但滷水雞腎就比較硬,個人唔建議。雲耳係爽口嗰種,我通常都會嗌多個菜,而娃娃菜就好掛湯又夠淋。最好食嘅都係佢個米線,係屬於粗身既米線又夠彈牙,係我只會係呢度食到既米線,而且好掛湯,非常好食。總括黎講,佢既米線同湯或都好正,只係佢既配料比較普通。餐廳亦有其他小食、餃子既選擇,但黎得呢度,大家都係食米線架啦~