2018-06-03
週六中午走到元朗,先祭五臟廟,才繼續行程。路經>>>一間門口裝修以為是日本料理,再細心一看餐牌原來叫篤篤車車仔麵<<<,然後被冬陰公湯底吸引,也就決定了用膳地點。推門入去非常簡約乾淨,日本味依然濃厚,點餸菜方式,就如傳統的車仔麵選紙放在眼前。跟待應落單過後便可,爽快俐落。先說冬陰功湯底我叫左中辣,油麺加豬紅、牛筋、雞腎,牛筋夠入味,炆得夠軟腍;豬紅爽而微韌,滷水味濃;冬陰功湯底大大碗十分足料,蝦鮮甜完全迫曬出來,所以湯頭甘醇美味,店家應該用了不少蝦頭蝦殼熬製才有這種效果👏🏻再加埋其他不可或缺的配料如蕃茄、菇類、香茅、檸檬葉、南薑 、指天椒等,味道正宗,香甜酸辣,正!😋👍🏻 與油麵確是佳配 朋友叫左鱷魚湯小辣米線,一黎到鱷魚湯味香濃,即刻聞到~鱷魚煲到夠爛,又入味,好食﹗藥材都好多,睇得出個湯足料,的確係好味。冬菇煮得入味,夠冧身,以車仔面檔黎講,算合格。蝦,魷魚預左係雪藏野,細左些,米缐吸收曬所有湯底精華,麵有咬口辣炸雞翼好香有泰式香料味,正﹗不過有d咸,整體味道淡番些少會更好薄荷青檸
先說冬陰功湯底
薄荷青檸