2011-04-29
早在OpenRice風聞此餐廳, 之前曾到訪惜無緣光顧, 今日終在朋友熱心協助下, 可以一償如願。朋友6點半前己到達, 餐廳仍未開門, 門外還有一對外籍年老夫婦等候, 各人正在猶豫之際, 仕應走來招呼入內, 態度殷勤。店內可放的枱不多, 枱面不算大, 坐位也不算舒適, 剛好有兩枱"大客", 所以環境有點嘈雜, 但還可以接受。每枱除放了menu, 還放了一碟薄餅, 薄薄三片, 香脆微辣, 有淡淡黑椒味, 很好味!! Four Season Pizza - pizza內有泰式甜酸醬, 配合不同的的toppings, 剛出爐上枱時熱烘烘, pizza邊及底仍然香脆, 超正, 好好味 ; 但記住趁熱食, 因pizza多汁, 放涼了, 餅底便會稔; 其實有點像某餐廳的New Orleans Pizza小插曲, 因與鄰桌太近, 聽到旁邊的女客人說:「好食過PXXXA HXT」, 我即刻冒汗, 心諗:「唔好玩啦, 都唔同級數.....」Baby Back Ribs (Half) -大仕應上枱時, 捧著一隻心型白色碟, 感覺很有心思; ribs不算巨型, 但最重要肉質夠稔, 雖不是太滑, 起碼
其實有許多餐廳都將著眼點放在量, ribs大大份, 但肉質粗糙到極, 不吃也罷!! 我寧願他們將著眼點放回食物上的質素上好了, 食材的質素及味道始終是最重要的。
價錢相當大眾化, 結賬$177, 平均每人$88.5, 這個價錢食到這個質素的食物, 我覺得係"超值"!!