2019-03-02 357 浏览
礼拜五同朋友食饭但系又唔知食咩好,讲讲下大家都想泰国菜,於是就上网搵泰国餐厅,见好多人都赞呢间餐厅几好,又系楼上舖,博下佢无咁多人,唔驶等咁耐,於是就决定去一试~~可能因为大家都几饿,所以三扒两拨已经叫咗唔同嘅野食,包括︰黄咖喱鸡配蒽油饼、冬荫公汤、煎蚝饼同埋泰式海南鸡饭。啲野食都黎得好快,仲要系好好食果种,黄咖喱固然好食,估唔到连蒽油饼都超好食,直头就咁食都无得顶~~冬荫公汤系我最钟意嘅泰菜之一,平时喺香港饮开嘅冬荫公都系以辣为主,呢度就酸辣得宜一向对煎蚝饼都情有独钟,我仲以为潮州菜先有煎蚝饼,原来煎蚝饼都系泰国嘅着名小食,不过老老实实我又真系分唔出潮州同泰式嘅分别海南鸡饭都好好食,直头好食到唔记得影低><狂风叶落式咁扫晒枱面嘅餸之後,终於都饱晒,原本仲想叫个芒果糯米饭,不过最後实在太饱,唯有留返下次先试!
咖喱鸡
蒽油饼

冬荫公汤

泰式煎蚝饼

海南鸡饭都好好食,直头好食到唔记得影低><

咖喱鸡
蒽油饼