2019-03-19
平日鍾意食日本菜嘅我,見呢排返工咁忙一定搵返那麼多日同朋友放工去食好西,最後book左尖沙咀味一番食日本菜,一黎到就被安排坐咗喺吧枱,可以望住師傅整壽司刺身嘅過程,侍應細心介紹左今天有什麼值得推介。油菜花沙律,望落好翠綠又有refresh既感覺,加咗木魚碎恰到好處。左口魚刺身同特上錦繡刺身嚟食,分別有海膽,拖羅,帶子,牡丹蝦等等...全部都好新鮮,好似去咗日本食一樣,特別係海膽非常鮮甜,好想再encore!左口魚刺身配鯛魚汁又係好夾,加左之後魚嘅鮮味更加提升。跟住師傅就揀咗2款壽司俾我哋食,分別係金目鯛同白蝦壽司,呢兩款都係被香港比較少見嘅壽司,雖然係比較貴,但係值得嘅,我地一食就愛上!之後再上左幾款串燒,分別係牛舌,白菌,煙肉蠔卷同埋大葱煙肉,串燒全部都得好香,香脆多汁唔乾又好味,最推介牛舌同白菌,因為白菌平時比較少見,而牛舌一d都唔韌非常嫰滑,值得推介!最後仲嗌左叫鯛魚味稻庭烏冬,有好香濃魚湯嘅感覺,稻庭烏冬非常掛湯,湯頭亦都非常鮮甜好飲,就算食到好飽都可以清晒。食到好飽就以柚子雪芭作為甜品,為呢一餐晚飯做出完美嘅句號。
食到好飽就以柚子雪芭作為甜品,為呢一餐晚飯做出完美嘅句號。