2021-04-30 194 浏览
第一次食浜燒,心情既興奮又期待。原來冰浜燒嘅意思係指把新鮮嘅海產即捕即燒,以求能食到最新鮮嘅一口。今晚呢間漁獲浜燒係阿囡極力推介, 店舖有三個魚池,每天都有新鮮海產由日本直送。店舖雖小,但裝修格局頗具東瀛feel,而且有侍應替客人即塲燒烤海鮮,還會作簡略的介紹。池魚王刺身($180)刺身薄切,晶瑩通透,魚身反光,新鮮程度毋庸置疑。喜歡池魚味道清淡而肉質爽口彈牙,可以酸汁及wasabi 𦍑蓉伴食。唐揚一口芝士($68)食落有啲似椒鹽炸軟豆腐嘅感覺,剛剛炸起熱辣辣,一口咬落出晒煙,外皮又鬆軟又脆,中間流心芝士好香濃,佐酒一流👍燒日本煙燻黑豚肉腸($68)同樣是即燒的,望落有啲似台灣臘腸,味道較濃但又不至於太鹹,喜歡的可以沾上附有的芥末籽芥末醬品嚐,也是佐酒的唔錯選擇。金目錭活貝浜燒盛盒($1188)食完刺身同小食,就輪到主角浜燒盛盒出場。侍應先給客人看看浜燒前的盛盒, 然後才替客人逐一烹調。盛盒有北海道金目錭、文蛤蜆、北寄貝和帆立貝。金目錭顏色鮮艷,閃閃生光,厚切成刺身與魚頭魚尾靚靚咁再活現喺客人面前,味蕾和視覺同樣享受。金目錭係北海道深海魚,雖然也屬淡味魚,但比池魚甜,而肉質也比池魚淋滑

池魚王刺身($180)

唐揚一口芝士($68)

燒日本煙燻黑豚肉腸($68)

金目錭活貝浜燒盛盒($1188)

金目錭顏色鮮艷,閃閃生光,厚切成刺身與魚頭魚尾靚靚咁再活現喺客人面前,味蕾和視覺同樣享受。金目錭係北海道深海魚,雖然也屬淡味魚,但比池魚甜,而肉質也比池魚淋滑,是另類的口感。加少少辣蘿蔔蓉一齊食好醒胃。

活貝浜燒先由來自北海道嘅文蛤蜆和北寄貝做起。兩者都會用清酒和高湯來燒,這樣可以癖除腥味和起提鮮作用。喜歡食原味的燒完可直接食,原汁原味,不然可以沾些海鮮豉油、柚子胡椒或七味味噌來伴食,又另一番風味。貝殼類已經有比較重嘅海水鹹味,所以我喜歡原汁原味嘅食法。

文蛤蜆比大蜆還要大隻,蜆肉非常飽滿,燒嘅時間剛剛好,肉質好軟淋,味道清甜。

北寄貝更加大隻,比文蛤蜆更加鮮甜可口。

最後燒帆立貝,侍應分別用上清酒燒和牛油燒兩種,清酒燒出嚟味道比較清甜,似中式食法,而牛油燒出嚟則比較惹味,似食西餐嘅感覺,各有千秋。我就比較鍾意用牛油燒嘅帆立貝。

麵豉湯($56)

食完金目錭刺身,魚頭魚尾就會攞去煲成魚湯,味道非常濃郁可口,魚嘅鮮甜味一啲都冇比麵豉味蓋過,飲完仲想飲多一碗!

梅酒($65)葡萄酒($65)

酒精濃度只有7%,冰涼可口,梅酒又甜又醇,葡萄酒則較淡味和有一點點酸。

甜品:桃味雪葩($68)番薯雪糕($68)

桃味雪葩香甜清新,外型討好。番薯雪糕蕃薯味極濃,雪糕夠滑。

最後值得俾讚嘅係每位侍應都非常親切有禮貌,真的能令客人有賓至如歸嘅感覺。
2021-04-28