Sogo一年一度嘅thankful week又嚟喇,即系话我又要漂洋过海走嚟出血撕杀一轮过后,阿肥脚仔软喇,要揾一个舒舒服服要有得hea吓嘅地方俾大家食晚饭,最好不过就系喺附近揾间cafe喇~就喺open rice度找寻附近的餐厅,见到呢间Cafe Zense简约格调好似唔错,行吓行吓过两条马路就到咗哗,原来喺一兰拉面前几步嘅呢楝商业大厦上面系有嘢食㗎(?!)喺条街度自己都对咗几秒门牌正确大厦名称亦都正确至够胆向前行入嚟...街上甚至大厦外墙完全冇指示牌介绍,连广告都一样冇,确实系一个非常隠藏嘅地点~上到四楼,䢂门徐徐打开,立即发现明亮嘅Zense招牌灯...yeah~我冇嚟错地方呀职员见我哋两个人,安排咗我哋就坐一个角落处,呢度本身可以容纳三人坐下嘅位子,十分宁静舒服,骤眼望出去,原来玻璃窗外仲有open area table,一片绿油油嘅地颤令人感受到出面都好写意,难怪呢间cafe仲有wine list提供俾客人选购,把酒畅谈,共度美好嘅时光。阿肥只系好攰而不太肚饿,所以我哋就决定叫两款小食加一个主菜,唔好浪费食物之余又可以多点尝试。巴马火腿伴蜜瓜($118蚊):冇错!阿肥又叫pa
巴马火腿伴蜜瓜
巴马火腿伴蜜瓜($118蚊):冇错!阿肥又叫parma ham!不过今次竟然有得伴蜜瓜,真心连我都觉得正呀~餐厅绝不手软孤寒,足足一整条嘅巴马火腿围绕住一件蜜瓜,总共亦有六件之多,令人满足
唔系度度地方食parma ham都有蜜瓜送㗎,所以阿肥特别开心~虽然佢冇标明话系几耐月份嘅火腿,但味道仍然纯正浓郁,令人回味。
Zense杂锦拼盘
Zense杂锦拼盘($138蚊):拼盘里面有香草蜜糖鸡翼+蜜糖芥辣鸡柳串+招牌薯条+纽伦堡肠,除咗条肠我冇食到俾咗阿肥之外,最令我喜出望外嘅就系啲炸薯条非常好食,佢嘅类别就像于以前喺哈迪斯食到嘅无敌炸薯圈嘅味道,条条都香脆无比,就算已经放到凉哂都仍然咁脆,简直令我停唔到口亦停唔到手。鸡翼表面上嘅蜜糖厚厚的,甜甜哋炸到脆卜卜趁热食亦一流
只系串蜜糖芥辣鸡柳就唔太食得到有芥辣味同埋较为干身,失色咗小小,不过啲薯条已经可以令我忘记佢嘅缺点喇。
卡邦尼温泉蛋烟肉意大利面
卡邦尼温泉蛋烟肉意大利面($108蚊),卡邦尼一向都系大众喜爱嘅面食,所以基本上无论任何级数层次嘅餐厅,都会做得出卡邦尼意粉呢种菜式,但要遇到好食嘅就真系全靠运气。好多地方食到嘅卡邦尼唔系因为味道太淡冇乜惊喜,就系酱汁太稀水汪汪口感欠奉。而呢间Cafe Zense嘅卡邦尼温泉蛋烟肉意大利面竟然甚为有水准,圆身意粉煮至刚好,不腍不硬条条分明,由芝士+鸡蛋+黑胡椒泡制而成嘅卡邦尼酱汁亦份量充足,令到面条根根都有味,不稀不杰天衣无缝,仲有煎香咗嘅烟肉碎,再加上咗万人喜爱嘅温泉蛋之后,稍为加添点点暴力将蛋黄笃破,蛋黄酱汁紧紧将意粉条条包裹上去,颜色澄黄一片,味道极至浓郁,口感香滑,连阿肥都大叫赞好呢

香蕉朱古力咖啡
坐低得喺间咁写意嘅cafe里面,我又点会唔叫番杯咖啡慢慢叹呢
竟然呢度仲有我至爱嘅香蕉口味,一杯香蕉朱古力咖啡($46蚊)吖唔该~心型拉花是不是美到不行(?!)

白桃梳打
阿肥呢杯系白桃梳打($42蚊),好唔好饮我就唔知,不过佢好快就成杯饮哂
2018-11-10
香蕉朱古力咖啡