2020-05-23 1101 浏览
同啲朋友食完晚饭,当然唔少得饭后甜品啦😋有个朋友想食芋圆,芋圆就即谂系滔滔甜品店。今日舖头入面超多人,只好同朋友坐外面。由于太多选择同埋想样样都想食,咁我哋叫咗四个甜品share食,包括有椰汁西米配包心芋圆、黑糖珍珠柠檬爱玉、叁圆豆花同埋仙草紫草园。首先我自己先食咗黑糖珍珠爱玉,因为其他三款都属于奶类,我估爱玉较清爽感觉,所以就食佢先。第一啖食落,唔!好清甜同好滑,成个口腔都好清新,又唔酸,好好食😋之后第二啖就拣咗椰汁配米包心芋圆,食落普通,但包心芋圆好香,口感弹牙,粒芋圆包心饀唔算多第三啖啖就食咗叁圆豆花,入面有豆花、地瓜圆、芋圆、黑糖珍珠同埋紫薯西米配香草雪糕,入口最香系黑糖珍珠,细粒,容易咬。我好钟意地瓜,唔系好甜,但食得出有番薯味,唔会好似斋食粉团咁啰!芋圆同地瓜圆同样弹牙,好Q!最后食埋仙草紫草园,入面有黑糖水晶、冰烤紫薯雪糕同埋蜜红豆、地瓜圆同芋圆。一入口个冰烤紫薯雪糕劲香浓,紫薯味好突出,再食埋黑糖水晶。咦!黑糖水晶同黑糖珍珠口感分别好大,黑糖水晶口感较为爽,而黑糖珍珠口感较为Q!我个人就较为钟意黑糖水晶嘅爽,加上地瓜圆嘅Q,配合埋蜜红豆嘅腍,三种口感充斥喺我口腔里面,特

黑糖珍珠柠檬爱玉

椰汁西米配包心芋圆

叁圆豆花

仙草紫草园

最后食埋仙草紫草园,入面有黑糖水晶、冰烤紫薯雪糕同埋蜜红豆、地瓜圆同芋圆。一入口个冰烤紫薯雪糕劲香浓,紫薯味好突出,再食埋黑糖水晶。咦!黑糖水晶同黑糖珍珠口感分别好大,黑糖水晶口感较为爽,而黑糖珍珠口感较为Q!我个人就较为钟意黑糖水晶嘅爽,加上地瓜圆嘅Q,配合埋蜜红豆嘅腍,三种口感充斥喺我口腔里面,特别感觉!
我钟意滔滔甜品用心制作甜品,黑糖系列特别香有咬口,烤紫薯雪糕够香浓,地瓜圆同芋圆够弹口,香港真系需要呢啲高质素甜品舖。
PS:可惜入面太多客,想影入面环境都难,唯有下次啦!
外卖自取
黑糖珍珠柠檬爱玉