2018-10-24 125 浏览
最近身邊好多朋友同我講,呢間錦麗好好食,係必食既過江龍,收工狗衝咗去食😂。其實我未食過越南既錦麗,所以純粹用個人口味黎評下呢碗究竟好唔好食🤤🤤。嗌咗碗錦麗綜合粉🥢,佢會跟埋一碗香料上。官方建議先飲一口湯,再整碎九層塔同鵝蒂等香草撕碎放入湯中,最後加入青檸辣椒同芽菜攪勻先食。我跟住佢建議先飲一口湯,味道香濃,有牛嘅鮮味係入面,真係都唔錯👍加哂所有香料,成碗河粉變得更酸更香,有返啲越式風味,而且味道清新,撈埋個粉食,味道好出好正呀🤤🤤而綜合粉配料有生牛肉、熟牛肉同牛丸。生牛肉係薄切牛肉,肉質嫩滑。而熟牛肉係類似牛腩,夠淋夠入味。而牛丸就有埋牛筋係入面,食落爽口彈牙。我同男朋友都覺得全部都唔夠牛味,如果牛味重成碗野會更上一層,但整體配料都唔差👍👍粵式炸春卷🥢餡料入面有木耳、紅蘿蔔同粉絲,都炸得夠香脆而不會過油,食法用生菜包住春卷同蘿蔔絲,再點埋附上既甜酸汁,酸酸甜甜又脆口,都係唔錯既小食👍👍整體我覺得湯底同河粉都唔錯👍配料可以再進步,整體唔差,難怪佢愈開愈多分店,呢隻過江龍值得一試嘅!😛😛味道指數:🌝🌝🌝🌝上樓指數:🌝🌝回頭指數:🌝🌝🌝⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️💡是日嗌咗: (免

味道指數:🌝🌝🌝🌝
上樓指數:🌝🌝
回頭指數:🌝🌝🌝

💡是日嗌咗: (免加一)
錦麗綜合河 $62
粵式炸春卷 $38

💡餐廳資料:
錦麗 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓P311號舖