2019-01-31 1210 浏览
只有头二十分钟满意!Dining 餐厅需要多项因素例如:环境、食物、厨师、气氛、服务等等....配合得好先可以成为高级食府。紫 有住成为高级食府基本条件,但可惜现在只系一间贵价餐厅! 由一踏入紫,装修、摆设、餐具甚至洗手间都花左不少心机,令我觉得今次无拣错餐厅庆祝!但未食到主菜已经改变左睇法。第一服务人员提供既服务基本系好好,但在你可以揾到人既情况下,用餐当晚,入座不够一半枱,但已经有好几次揾唔到人。第二,厨师人手不足?喺食完餐前面包,经理向我地致歉,直认不讳讲师傅有D忙,可能会等耐少少,先俾D小食我地,边食边倾边等。于是我地边食送既枝豆边倾边等,一等就二十分钟。其实到尼刻都仲觉得可以接受 , 起码有通知一声,又送枝豆即使唔太钟意食枝豆,但安排得宜。可惜之后每道菜之间都等10-15 分钟,厨房在上菜控制的确扣分!成餐饭食左超过三个钟同食一餐八道𩠌法国餐差不多。第三,喺尼三个几个钟入面大部分时间,餐厅环境,都处于街市般!铁板烧房内的客人大声叫嚣,四、五个小朋友通餐厅跑黎跑去,又叫又跑。完全破坏气氛,嘈到令人烦厌既地步。明白客人的举止、礼仪,餐厅好难选择,控制。但至少当场人员要管理一下餐厅环境。竟然尼个街市吵闹情况持续一个多小时,直到果班客走先停止,先至令我难以接受。至于食物普遍都唔错,汤饭特别好食,配合得好好。但主菜同甜品,都可以再好D。主菜烹调、肉质控制都好,就系个汁差DD,一来卖相麻麻,二来酸味抢出过头。甜品失去主体性,主体甜品太细!可惜今次庆祝浪漫气氛完全被破坏!希望可以改善下令紫由定价高既贵餐厅改进为高级食府 p.s : 之后餐厅经理有主动联络解释,原来当晚有位寿司师父切到手要即时入院联针,所以人手不足要我地等耐左,我地都接受佢解释