2022-07-05
是日去YMCA上完堂, lunch唔知食咩好~ 又唔想食咁頹…我家大肥話好耐冇食拉麵啵~ 數數手指, 又真係成年冇食拉麵了!於是我地就去左食呢間日本辣麻拉麵過江龍鬼金棒 (潮聖mode) 上網見D朋友仔勁推增量叉燒! 因為睇相D叉燒真係好厚切! 睇到我流晒口水! 因為我最近胃唔係幾好, 怕受唔到太辣, 所以今次試下原味唔加麻辣先!呢度有得揀唔辣又幾好, 就算有人唔食得辣, 但同行有人係麻辣愛好者(呢度仲有25款辣麻度可選)都可以一齊來食!增量叉燒X2 辣麻味噌拉麵 走麻走辣 ($135) (+味玉$15) 姐姐一遞碗麵上枱, 我即刻「嘩」左一聲! 舊叉燒真係好__大舊!!! 真身比睇相好似仲誇張添!!以為佢咁厚切可能點都會有D鞋/韌, 點知又幾軟腍身, 都易咬散, 唔錯!!!件叉燒似係五花腩肉, 油脂同肉比例平均, 食落口感是豐富的~ (雖然很邪惡)而湯頭都好濃郁下, 好香蒜味, 雖然重口味, 但食完都唔會覺得非常口渴, 值得一讚我個人都幾喜歡佢地嘅麵質, 粗幼適中得來帶點煙韌加粒味玉雖然有點貴 (要加$15), 但見到個溏心黃係靚靚橙黃色, 就覺得值得芫茜辣麻味噌拉麵 少麻少辣 (
我家大肥係芫茜控, 難得日式拉麵都可以揀多芫茜! 所以就點咗一碗試試!
大肥雖然同我一樣都唔係好食得辣, 但一場來到潮聖點都要試試呢度嘅麻辣拉麵啦!
佢地嘅少麻少辣其實都幾善良! 我覺得食開10小辣/BB辣都一定食到!
同埋呢碗有少少辣, 真係比起我嘅走辣版惹味香口~ 仲要芫茜味都幾出!
原配嘅叉燒雖然得一件, 但size都幾大舊下, 一定唔止食兩啖就食完會唔開心果D
順便一提, 食完成碗麵D湯仲係好熱的, 好有日本對拉麵溫度嘅要求~ 冬天來食一定暖笠笠
至於環境方面, 都睇得出裝橫係用心的, 好有日式鬼神的神秘感!
座位都OK寬敞唔會太迫, 店員有籃提供可放袋