2025-01-14 766 浏览
已經有一段時間冇幫襯過麥奀記,今日剛剛路過元朗教育路,發現佢開咗一間新舖,咁蹺又係午飯時間,於是同朋友一齊入去光顧。叫咗一個加大嘅雲吞麵,同埋一個牛筋撈麵。佢雲吞麵嘅份量一向都係偏細,所以叫個加大,一般嘅大雲吞麵應該有六粒雲吞,但係佢只係得食五粒。雲吞嘅湯欠缺大地魚同蝦頭嘅濃味,非常之寡,並唔合格。雲吞尚算可以,面的確係彈嘅,但係整體嚟講絕對唔可以叫做出色。牛筋撈麵就十分之差啦,首先佢嘅份量係小到我以為佢係將人哋食淨嘅俾我食。牛筋冇一條係完整嘅,全部都係碎濕濕,而麵亦都少得可憐。隔籬枱嘅顧客見到我碟撈麵都話有冇咁細碟啊!咁樣做生意實在係太離譜,唔怪得知而家咁多香港人都寧願上大陸食嘢,作為一間 “所謂”嘅米芝蓮食肆,收得貴冇人會怪你,但係食物嘅份量同質素咁差,就真係自作孽啦,祝佢好運!不過我就一定唔會再幫襯佢!
特級牛筋撈麵