2023-06-09 1206 浏览
钟意食越南法包嘅,一定唔会唔识佐敦添记!目前系本人喺香港食过最好食嘅越式法包,系真材实料嘅老字号!🤩添记法包屹立喺渡船街40几年,喺佢身上真系见到日本人𠮶种「一生悬命」嘅理念,同佢倾计先知原来佢系第4手接班人,老板话以前渡船街有好多越南华侨聚居,因为以前渡船街一带有海,方便佢地运旧电器返越南家乡卖,但填左海之后好多都搬走左大角咀一头,所以𠮶边都有唔少越南野食😋先讲包身,呢度嘅法包咬落劲松软新鲜,最怕食硬过石头嘅法包!呢度真系有去左欧洲食包咁出色嘅口感😂老板嘅小贴士系喷左水先放入炉🥹啲包就系由法国人整,每朝由厂送黎的,一直送左几十年,好神奇嘅关系,搞到我都好想拜访呢个面包大师🥹 整过面包就知亲手整包嘅人𠮶份耐性心机系要几多先有咁嘅口感,遇到可以立即结婚!😂 馅料方面,添记嘅越南法包同出面唔同,无得拣馅料,只卖一款口味,入面有4种肉:扎肉、猪手、腩肉,仲有精髓:猪润酱同酸萝卜丝!🤩 想讲越式法包嘅灵魂系绝对唔可以无左猪润酱同酸萝卜!否则就变左普通鸡肉包,猪扒包咁,而呢度酸度都调得岩岩好!☺️舖头嘅越式法包得size 分🔸大法包$86 (注意大系大到半只手臂咁长嘅原条size💪🏻可以分做3份)

舖头嘅越式法包得size 分
🔸大法包$86
(注意大系大到半只手臂咁长嘅原条size💪🏻可以分做3份)

🔸细法包 $44
一个人我拣细法包,但份量都唔细!食落好有口感层次,老板连摆馅料落包嘅次序都有讲究!🥹好欣赏呢位叔叔,如果钟意食辣嘅其实系有隐藏menu 可以加辣椒🌶️

🔸蒜茸包$11
镇店之宝第二样就系蒜蓉包,size 其实就系原条法包开4份,老板系预先调好mix 左蒜茸嘅牛油,厚厚咁搽上去再焗,又脆又香真系不得了!虽然超肥😂

舖头食可以食埋人情味同怀旧风味,老板好乐意同你倾下旧史,岩晒八卦又钟意听故仔嘅我😆佢啲秘制鱼露听讲蔡澜劲推,酒樽咁大支嘅,但我未买过,欢迎买过嘅分享下!🤪

食物:🌟🌟🌟🌟🌟
亲切感:💯