2022-10-20 28 浏览
想去環境舒適又比較寧靜地方食串燒,近排小編就發現佐敦有間型格舒適居酒屋,因早上係做cafe,晚上先做串燒,所以座位同環境都有cafe風格,而且地方闊落,又有梳化座位,感覺舒適自在廚師和牛omakase$688分別有2道前菜,6款串燒,1道和牛,2道和食,主食及味噌汁,食物款式都好豐富前菜紅酒蕎頭味道爽口酸甜芥末八爪魚芥末味道濃郁,帶點嚼勁薯仔蛋沙律薯仔軟滑香甜,幾開胃串燒墨樂雞雞肉裏面包住一黑一白墨魚,食落有層次感,味道鮮甜雞皮蝦口感有些似食緊腐皮蝦卷,感覺特別日本青椒仔味道甘甜帶點小辣,食得過癮秘製雞肉棒棒雞肉棒棒配上蛋黃漿,口感豐厚,味道鮮美新鮮白鱔白鱔爽口又彈牙,而且唔會有腥味三黃雞腿肉雞腿肉肉質嫩滑,食落有油脂香和牛牛肉味道香濃,而且口感軟嫩多汁和食吉列廣島蠔炸得香口,食落充滿蠔汁主食烏冬湯底清淡,味道剛剛好,可以令串燒油膩感減少食完和牛omakase,覺得唔夠喉,當然就加多幾款串燒同啤酒啦蟹籽沙律$78青瓜加蟹柳絲配上沙律醬,味道清爽日本九洲香草雞腎$38雞腎燒得又香又爽口日本豆腐燒$38豆腐外皮香脆,面頭撒上柴魚片,味道更有一番風味日本華味鳥手羽先$42雞翼燒得香口,連雞翼

廚師和牛omakase$688

前菜
紅酒蕎頭
味道爽口酸甜

芥末八爪魚
芥末味道濃郁,帶點嚼勁

薯仔蛋沙律
薯仔軟滑香甜,幾開胃

串燒
墨樂雞
雞肉裏面包住一黑一白墨魚,食落有層次感,味道鮮甜

雞皮蝦
口感有些似食緊腐皮蝦卷,感覺特別

日本青椒仔
味道甘甜帶點小辣,食得過癮

秘製雞肉棒棒
雞肉棒棒配上蛋黃漿,口感豐厚,味道鮮美

新鮮白鱔
白鱔爽口又彈牙,而且唔會有腥味

三黃雞腿肉
雞腿肉肉質嫩滑,食落有油脂香

和牛
牛肉味道香濃,而且口感軟嫩多汁

和食
吉列廣島蠔炸得香口,食落充滿蠔汁

主食
烏冬湯底清淡,味道剛剛好,可以令串燒油膩感減少

蟹籽沙律$78
青瓜加蟹柳絲配上沙律醬,味道清爽

日本九洲香草雞腎$38
雞腎燒得又香又爽口

日本豆腐燒$38
豆腐外皮香脆,面頭撒上柴魚片,味道更有一番風味

日本華味鳥手羽先$42
雞翼燒得香口,連雞翼尖都係脆脆的

日本秋葵$33
味道爽脆清甜

門神本地手工啤酒(Monkami Sake Rice Lager)$68
酒味唔算太濃,味道容易入口,口感順滑