2004-11-09
一早知道呢家酒樓喇﹐係公司的客﹔所以昨晚本來想去滬江﹐都調頭走來試試。全店不吸煙﹐值得一贊。裝修豪華典雅﹐廂座舒服﹐比同集團的「客家好棧」好十倍﹐但除此以外﹐一無是處﹗侍應走來介紹菜色﹐好﹐因為我看了菜牌很久﹐都不知要叫什麼﹐很普通的菜色﹐價錢訂得好貴﹐例如牛柳絲抄什麼﹐要$120﹐抄蛋白(前面加鍾菜兩個字)﹐要$110。最後要了個燉湯﹐上湯豆苗﹐咸魚雞粒豆腐﹐同口水雞。食物普通﹐最多只是稻香酒樓的水準﹐甚至更差﹐燉湯冇味﹐豆苗太“鞋”﹐口水雞的雞肉可以﹐但個汁造到不論不類﹐唔辣又唔入味。侍應走來派卡片﹐上面有佢\個名同「侍應」兩個字﹐我唔係歧視人﹐但我覺得好礙眼囉。其實佢\係賣普通廣東菜﹐食物用料真係好普通﹐整法又普通﹐真係淨係食裝修囉。重有﹐個侍應成餐\飯叫我黃小姐叫左一百零三次﹐上個白飯又叫﹐加茶又叫﹐換碟又叫﹐連埋完單出去﹐個知客都叫﹔呢的唔係叫服務﹐係叫白痴。佢\地的侍應勁多﹐但埋單好耐﹐送張單過來時﹐耐到我以為已經比左信用卡佢\﹐原來未。我就話﹕「埋單耐到我到唔知而家幾多點﹗」我都好耐冇兜口兜面咁話的侍應喇﹐一毫子貼士都﹐冇﹗
最後要了個燉湯﹐上湯豆苗﹐咸魚雞粒豆腐﹐同口水雞。