哩日係我媽媽o既83歲生日呀!一年一度要同成班姨媽姑姐食飯就梗嫁啦,因為人多,我地多數都係酒樓例牌開兩圍酒席就算嫁啦,但係越食就越覺得好厭...覺得o的酒席o既菜式千篇一律,而且用料越來越差!本以為又係例行工事咁去賀壽,但今次話事人揀o既哩間酒家確係靠得住喎!果度地方一o的都唔大,一行到入去就已經一眼睇晒,侍應都唔多,睇見o的菜名都係見慣見熟果o的無咩特別,直至我食到第二道蝦子柚皮扣玉掌(鴨掌)之後我就開始另眼相看啦!雖然我對o的蝦子同柚皮都不大興趣,但個鴨掌就真係好冧同好入味囉!不過我覺得最有驚喜o既都係個翅呀清宮明火雞煲翅,平時食果o的翅唔係太茨就係唔足翅,但係果度o既翅o既湯底一飲就知道係煲出黎,好足味,而且一o的都唔杰嫁,翅仲好足添~真係值得一讚!最後係個糖水生磨蛋白杏仁茶都好好味,我同我媽咪都再叫多左碗囉!至於其他菜式雖然無咩太新奇,不過品質都ok o既!起碼今餐令我對中菜有返o的好感同興趣先啦!
哩日係我媽媽o既83歲生日呀!
一年一度要同成班姨媽姑姐食飯就梗嫁啦,
因為人多,我地多數都係酒樓例牌開兩圍酒席就算嫁啦,

睇見o的菜名都係見慣見熟果o的無咩特別,
!
不過我覺得最有驚喜o既都係個翅呀清宮明火雞煲
平時食果o的翅唔係太茨就係唔足翅,
真係值得一讚
!

2009-12-11
$180 (其他)
庆祝纪念
生日