过亲嚟屯门买野都想入去㗎啦,适逢今次老婆去完台湾出trip未食够,所以就冲入去,估唔到又有惊喜㖞,款式唔少啦鸡猪牛又好味,选择又多,熟食都好好味,个餐入边都包咗几款小食嘅,而牛爽腩、台南乌鸡肉卷、牛骨髓、水鱿同埋脆鲩片就要自己扫 QR code 落 order ,呢度呢,就有样好,佢所有嘅𩠌菜全部都系逐件逐件叫,就唔系一份咁叫,所以就变咗你可以好少少少少咁试好多唔同嘅嘢食,又唔怕嘥咗啲嘢食啦。而汤底呢,呢度都有八只选择嘅,想试吓豚骨汤又想试吓台湾养生药膳鸡汤㖞,个个都好似好好味咁,牡丹美人锅喺台湾之前有试过,望到山见青花椒麻辣汤又可以食鸭血好似唔错咁,不过惊食辣嘢会肚痛,而又想补补气最尾就叫咗滋补人参鸡汤,服务员就好细心,上个鸡汤个汤底𠮶阵时呢就帮你落埋个鸡,话大概六多10分钟左右到就可以饮咗个汤先,然之后食埋啲鸡再慢慢打边炉。够钟开盖,毕起两碗汤,就出去攞啲嘢食顺便摊冻,返嚟饮就啱啱好,哗~! 好好味,个汤好甜,人参好多条,啲药材浸味出晒嚟,成碗汤好香好好味! 鸡真系好味㗎㖞,咁又佢讲个时间话俾你听你真系啱啱熟多少少,唔会话见红,而个鸡肉又好滑,食得出唔系雪藏鸡,有人参味啦,仲有少少

而汤底呢,呢度都有八只选择嘅,想试吓豚骨汤又想试吓台湾养生药膳鸡汤㖞,个个都好似好好味咁,牡丹美人锅喺台湾之前有试过,望到山见青花椒麻辣汤又可以食鸭血好似唔错咁,不过惊食辣嘢会肚痛,而又想补补气最尾就叫咗滋补人参鸡汤,服务员就好细心,上个鸡汤个汤底𠮶阵时呢就帮你落埋个鸡,话大概六多10分钟左右到就可以饮咗个汤先,然之后食埋啲鸡再慢慢打边炉。够钟开盖,毕起两碗汤,就出去攞啲嘢食顺便摊冻,返嚟饮就啱啱好,哗~! 好好味,个汤好甜,人参好多条,啲药材浸味出晒嚟,成碗汤好香好好味! 鸡真系好味㗎㖞,咁又佢讲个时间话俾你听你真系啱啱熟多少少,唔会话见红,而个鸡肉又好滑,食得出唔系雪藏鸡,有人参味啦,仲有少少药材味啰,好香口。

我哋个餐呢就包咗几种肉嘅有两种牛两种猪,牛呢一个叫嫩坚美肌肉啦一个就牛爽腩,猪方面就有豚五花同埋梅花肉,嫩坚美肌肉呢就比较韧少少嘅,但系就肉味会香啲浓啲,牛爽腩呢就比较腍少少,冇咁浓味。猪五花呢就薄切,摆落去两下就基本上食得咁滞,咬落口嘅话就比较多层次,而另外个梅花肉呢都好香好有猪甜味。

跟住望吓啲熟食,出边有台式炖牛尾同埋有个台式嘅牛杂等等,我试呢几只啦今日几只都几好味咁,唔同香港啲牛杂味,味道比较浓。有个好特别嘅,台式蚵仔煎,你估唔到佢啲蛋咁香,同埋佢𠮶啲蛋花煎得好脆边,好好味!
好少地方见到嘅花生芽菜啊,大大条好爽口嘅咁,又有猪皮啦可以索味啦,有好得意嘅企鹅墨鱼丸、台式贡丸咁,菜方面都唔少选择个㖞,有油麦菜、生菜、娃娃菜、西洋菜、皇帝菜啦,茼蒿都有㖞,最特别就一定系水莲啦。
咁嘢饮都有好多选择嘅,有罐装茶饮啦、汽水啦,啤酒都有两只嘅。咁去得食台湾嘢,佢既然有台啤,咁就梗系叫台啤啦,收钱我都俾呀。呢度仲可以叫台式饮品嘅,有珍珠奶茶、爱玉绿茶咁啦!

甜品呢度好精致啊,细细碗咁,又可以试多几只,我哋就叫咗个豆花同埋仙草椰果,咁都正常发挥啦,又唔会太死甜,黑糖又好好味,我唔食糖水嘅都嗌多左几碗! 最尾就试咗个雪糕啦,好得意嘅冬瓜茶味,冬瓜茶就成日都饮,冬瓜茶味嘅雪糕呢就真系第一次食,佢都好清甜好好味!

平时其实之前嚟睇都好似好多人嘅,咁啱今次早食饭所以就入到嚟啰,对于好钟意台湾嘅人呢嚟呢度都可以系一个几唔错嘅选择,呢间火锅都可以值得试嘅,咁正唔正宗我又唔系好知,但系好味攞,都好啱香港人食嘅,食材都新鲜㗎,环境又唔差好舒适干净,所以都推荐大家,不过佢呢度啲嘢食咁多,我地个餐个时间就真系唔系好够喇! 嚟开嘅话都可以去呢度打炉,
豚五花
苹果爱玉绿茶
嫩坚美肌肉
牛爽腩
自费台啤
题外话/补充资料: 入座之前其实佢哋好似话可以拣两个汤底嘅,不过我唔记得咗系有啲咩条件喇,大家嚟到𠮶阵时如果屋企人朋友想食两种汤底嘅话可以问一问啦。
2024-01-17
滋补人参鸡汤
苹果爱玉绿茶
嫩坚美肌肉
自费台啤
  • 滋补人参鸡汤,蚵仔煎