想食拉面但中环要食要行上山。Search openrice 见到中环街市food court竟然有拉面。再查吓间拉面似系认真拉面黎㖞!日本人拉面brand 㖞!近近地又$88 试吓无妨。叫咗个九洲背脂拉面。自己攞到返黎有少少怀疑有冇搞错咗,因为个样冇乜油,之前响新潟食背脂拉面好鬼多油!同埋个卖相真系好food court 拉面feel. 不过闻到紫菜好香。第一啖饮汤觉得好似冇乜味咁,有啲怀疑系伏。点知原来浸猪骨味系慢慢渗出黎,有啲家嘅感觉🤣 个汤仲有回甘味,可能就系佢啲背脂油爆出黎嘅小苦味,个汤底真系几特别。可能个汤唔系重口味版,特别显得葱同紫菜都好香,都切得好幼,但份量比较少。我差唔多全碗汤饮晒,我真系好少会饮咁多。面好幼所以偏软唔系弹牙𠮶只。但面都好多吓,比起香港其他拉面舖似乎较多面,男仔食应该都饱。肉好薄但好靓仔,肥瘦适中,完全唔鞋。食完半粒钟都无饮过水但完全唔口渴。是晚有鬼唱歌,都唱得几好。中环街市好多清洁阿姐所以啲台都真系几干净。不过就坐高櫈。总结:呢碗我会形容为猪骨汤嘅鸟华亭。唔想食heavy 嘅猪骨汤拉面呢度啱晒,仲要唔洗上山。

食完半粒钟都无饮过水但完全唔口渴。

九洲背脂拉面
九洲背脂拉面