餐厅: 阿鸿小吃
资讯:

2019-09-29 2770 浏览
阿鸿小吃,十几年前细细个喺北角已经成日帮衬佢,嗰阵时最锺意佢啲卤水野同埋嗰碟免费嘅咸酸菜,不过自从佢搬走左之後都冇再食过。咁啱同朋友揸车经过观塘,见到个招牌即刻谂住落去重拾旧欢,好在附近泊车又几方便。讲返菜色方面,阿鸿最强都系做卤水野,唔系一般市面上嘅可以比拟 - 佢用了好足,尤其是系嗰啲陈皮味同八角味好出。佢经典菜式系卤水鹅片,不过我个人就比较锺意食佢嘅卤水猪腩肉,肥得来又爽口,加埋啲卤水味完全入晒去,食落特别开胃。另外值得一提嘅菜式系南乳粗斋,又系超入味,差不多剩返啲汁都想捞埋!除咗嘢食之外佢嘅汤水同糖水都非常唔错,尤其是而家系秋天最适合整返碗蛋花腐竹糖水滋润吓,价钱超值都系廿零蚊一碗。整体来说,阿鸿小吃系一间保有传统风味,而且价格合理嘅精品小店,绝对地值得一试!