2019-09-09 1450 浏览
北角呢个地方平时真系无咩点去,今日去附近揾朋友顺便食饭,住北角既佢就带左我去呢开位於街市後面既一间鸡煲店.餐厅系以简单既装修风格有街坊feel,店员感觉都好亲切推介餐厅既招牌菜,主打当然系鸡煲但唔好以为净系得鸡煲,餐厅同时亦都有水煮同川菜系列同其他小炒.胡椒猪肚鸡煲用电磁炉滚住,虽然$188已经系最少份量但内里鸡件同猪肚件十分足料,汤滚起後已经闻到淡淡香浓既胡椒味.汤底饮落带淡淡香胡椒味又唔会过份浓令到一入口好辣,饮完绝对无口渴,饮完一碗汤会见到有好多胡椒壳系底.猪肚内外膜处理得好好洗得好乾净洁白而且完全无猪既内藏腥臭,咬落仲好爽弹.鲜墨鱼滑真材实料$68大大旧又够实,店员推介每日新鲜制造人手打.入口好爽又弹牙,咬落内里墨鱼味香又鲜,每一啖墨鱼滑内都食到一粒粒墨鱼肉好有咬口.鲜桂鱼片鱼肉薄得黎食落又嫩滑,滚一滚好快熟.鲜鱿鱼新鲜而且弹牙就算滚耐左仍然都爽弹.什菌炒牛颈脊呢份小菜系老板推荐,见佢咁好客就点左黎试试,一食真系几正.牛颈脊食落爽又够淋配上什菌洋葱同芹菜蒜味道够浓得黎又几香甜.👍🏻👍🏻

鲜桂鱼片鱼肉薄得黎食落又嫩滑,滚一滚好快熟.

鲜鱿鱼新鲜而且弹牙就算滚耐左仍然都爽弹.

• 胡椒猪肚鸡煲