2021-11-04 97 浏览
九龙城系泰菜集中地,平时好少去,但系屯马线开通之后去就好方便😎今次试咗呢间位于南角道,即系宋王台B2出口嘅同一条街嘅金麦泰泰国菜馆。餐厅装潢以木色为主,简单得嚟富有泰国传统特色。基本上keep住满座,好彩我哋比较早到先有位😙泰式生虾刺身好新鲜,生虾肉质非常爽口弹牙鲜甜。点埋酸辣海鲜汁兼连埋生蒜片一齐食,更加可以带出鲜味😋泰式烧猪颈肉烧得香口,薄切唔会韧,点埋酱汁食就更惹味。泰式炸虾饼份量都几多,6⃣️大旧一开2⃣️,有成12块,每件嘅外表都炸得酥脆,虾胶非常弹牙又有虾味🤤泰式青咖喱鸡只系微微辣,但🈶️香浓香草同椰汁味,口感顺滑,送饭一流。泰式炒粉丝系我每次都必点嘅主食,睇落简单但系材料好丰富,有鸡蛋有肉有菜粉丝又弹牙。青柠梳打青柠味十足,酸酸甜甜加埋d汽,解辣又解渴😌

泰式生虾刺身

泰式烧猪颈肉烧得香口,薄切唔会韧,点埋酱汁食就更惹味。

泰式炒粉丝

青柠梳打青柠味十足,酸酸甜甜加埋d汽,解辣又解渴😌
青柠梳打

青柠梳打