2011-11-01
今晚想吃放題,就響兆萬中心門口看看,期間門口不停有人給我傳單,我記得之前在開飯看到泰.和.味的評價不錯,本來想去試一下的,但佢地話11點last order(而家10點),咁就只好轉場啦,男友一直想吃松屋,但我就想試新野,結果最後就揀咗呢間試新野(因為送海膽,不過又要收番加一,當20蚊食個海膽),佢地12點last order,我地就等啦,阿姐話好快有都但其實要等10MIN,最後入得就比左近門口的2人位我地,就叫人比海膽果個優惠我地,同時睇下有乜食和劃紙,張台有幾支鉛筆,寫到爛都唔怕我地會煩到佢地,收紙收碟都幾快,行過見到就會收,食物黎到時間大約5-10MIN,沒有漏單幾好,再來介紹食物果汁澳洲和牛粒有點咬口,有點牛味,味道頗甜,人氣一口牛柳的醬汁偏甜,肉質是鬆軟但調味我不喜歡刺身吃了三文魚,吞拿魚,馬刀貝,墨魚,鲷魚,三文魚叫10塊叫來6塊,看來是限人頭給的,不過再落單會很快來,所以沒關係,不算很靚但還ok,encore左3次吞拿魚全瘦比想像中好吃,encore咗2次,馬刀貝我喜歡吃它爽爽的口感,encore咗2次墨魚口感是爽身的,對我來說不錯(男友愛吃稔身的)鲷魚淡淡的口味,普通啦
吞拿魚全瘦比想像中好吃,encore咗2次,
馬刀貝我喜歡吃它爽爽的口感,encore咗2次
墨魚口感是爽身的,對我來說不錯(男友愛吃稔身的)
鲷魚淡淡的口味,普通啦
汁燒帶子還是不太喜歡那個汁,沒有多叫
鹽燒雞翼串幾脆口,ok
辣燒魷魚鬚肉質唔錯,ok
炸芝士年糕,我通常都會放低10min以上才吃,但這個入口好糊,有別於其他放題的味道,平時會吃4粒的我只吃到一粒......
一口炸豆腐賣相幾好,面頭很脆,入口幾滑,但食落一點都不熱的
台南風味田螺,好多砂仲有"壓"味,超難食
南乳脆香骨南乳味唔算好出,偏咸,算幾好食
:bowl:陽光野菜窩,改個特別的名字都離不開它只是雜菜窩,味道ok
火灸三文魚腩這個入口鬆化,很好吃encore一次
花之戀三文魚包飯不夠沙律醬,不夠好吃
蕃薯天婦羅切薄片+炸得好薄,好甜好吃
南瓜天婦羅也是小南瓜切薄片連皮炸,好甜好吃
炸著餅好有著味,外面又不會太硬,encore了一次
青蘋果綠茶,這是什麼糖水,不凍又好甜,勉強喝完不再繼杯
吃到這裡因為菇癮起了,就叫了火鍋滾菇和菜啦,再加小小肥牛
到最後要甜品了,有3種,芒果布甸,雪米糍,泡芙,我當然3樣都叫晒,首先試泡芙和芒果布甸
芒果布甸有好香芒果味,不太甜,好味
雪米糍叫了5粒原來其中一粒是士多啤梨味,其他都是雲呢拿,剛好那一粒被男友吃了