2018-09-01
每當去到銅鑼灣唔知食咩嘅時候就會諗起幸運星。幸運星主打港式茶餐廳菜,我最鍾意嘅係菠蘿包、蛋撻同冰鎮港式奶茶👍🏻比起其他茶餐廳佢裝修別緻時尚得多,環境乾淨,有許多卡位座,可以等你舒服地望到行人同街景,好relaxing!前幾次試過去嘅港式炒粉麵,好有鑊氣👍🏻反而fusion菜好似石鍋飯咁就普普通通。今次我就試左個晚餐套餐:主菜再加一杯野飲,可以揀炭燒咖啡、雜果冰等等。我揀咗熱薑檸檬蜜糖,並非用現成薑蜜開,而係用薑片煮成嘅,感覺比較健康主菜我揀咗欖菜肉碎四季豆飯。比較重口味,味道偏鹹,送飯就啱啱好。我嘅朋友唔係太肚餓所以就點左個清清地嘅雪菜肉絲米。總括來講,幸運星嘅茶餐廳食物比起小菜或者fusion菜好食。我推薦你一定要試蛋撻同菠蘿油,記住早啲嚟,因為晚上通常都賣晒!主菜記得嗌炒粉麵飯!
我嘅朋友唔係太肚餓所以就點左個清清地嘅雪菜肉絲米。
题外话/补充资料:
食滿50蚊送6蚊現金券