2020-11-05 283 浏览
唔好睇小元朗小店「稚」外表平平无奇,其实系深藏不露,令人食过翻寻味!见到餐牌上嘅午市定食,每款都好吸引,我最终拣咗个👉🏻招牌蒲烧鳗鱼定食,我见到可以加$10由珍珠米转做猫饭/茶渍饭/汤乌冬,我就拣咗茶渍饭!我仲拣咗个流心芝士年糕!可能我近期食得太多减糖餐,需要啲邪恶芝士冲击我嘅味蕾🤣招牌蒲烧鳗鱼定食放喺我面前,我先搅匀个味噌汤,估唔到汤入面有几片冬菇片,咬落好鲜!而青瓜片做前菜,表面有啲蒜粒,食落浓香清爽,好特别!夹起旧鳗鱼,软硬厚度适中👍🏻我最怕厚身加硬兼有好多软骨嘅鳗鱼,但呢个鳗鱼拣得好好,好juice,仲有好多油脂,大大刺激起我食欲,加上个茶渍饭,饭上加上木鱼丝同紫菜丝,用料相当丰富,令口感更加层次😋食食吓突然谂起四年前去过福冈时食过鳗鱼茶渍饭,好好食!但当我食咗「稚」嘅鳗鱼茶渍饭,仲好食过日本𠮶个,食完返唔到转头!我仲话系叫少饭,但我都差唔多食哂啲饭,真系忍唔住一啖又一啖咁食😋😋😋流心芝士年糕名符其实,一咬芝士不断流出嚟,食得慢啲都接唔住呀🤣我以前都有食过𠮶啲流心芝士年糕,但从来都未有过芝士流出嚟啰!呢度食真系好得,劲好食😋😋😋难得有咁用心制作食物嘅小店,大至定食好味到不得了,

味噌汤
前菜
而青瓜片做前菜,表面有啲蒜粒,食落浓香清爽,好特别!
茶渍饭
流心芝士年糕
难得有咁用心制作食物嘅小店,大至定食好味到不得了,小至前菜都会刺激起食欲!睇得出师傅喺拣选食材嘅用心❤️厉害👍🏻我会继续支持你哋🙌🏻🙌🏻
P.S店员哥哥服务好好,俾人感觉好窝心👏🏻
味噌汤
前菜