2022-10-16
同屋企人傾開最近坊間有好幾間餐廳都推出咗大閘蟹套餐, 媽咪話平時佢土瓜灣返工食開果間餐廳都推出咗大閘蟹套餐, 平日每位唔洗五百蚊, 未計其他菜式, 仲食到兩隻大閘蟹, 咁抵食, 計返即係仲平過自己買返屋企蒸煮黎食。絕對值得我地專程去食返餐。餐廳天花嘅佈置, 仿如年輕嘅打卡餐廳, 很迎合佢地主打新派中菜。先送上welcome dinks – 椰青水, 清甜潤喉, 同時亦有送上熱茶。荔枝番茄伴拉絲水牛芝士條:已去核嘅原粒荔枝清甜多汁, 番茄仔已去皮, 口感偏林, 甜酸開胃。芝士條趁熱時可以拉起長長芝士絲, 外層鬆脆, 芝士奶香味重。菠菜松露帶子湯: 湯質好滑, 菠菜同松露味平均而且濃郁, 有好幾粒細細粒鮮甜帶子, 增加層次。 清蒸大閘蟹(2隻)公(約5兩/隻):我地兩個人, total四隻, 真係四隻都有咁多膏!! 甘香鮮甜, 對於大閘蟹黎講, 蟹身稱得上多肉食, 仲食到蟹嘅鮮甜味, 超級滿足有驚喜!!蒜片牛油鳳尾蝦: 呢道菜式用上了滑溜牛油茨汁, 入口有滑滑口感。鳳尾蝦每位兩隻, 鮮甜爽口, 墊底有索咗汁嘅菇再伴有蒜片, 更加滋味。蟹粉小籠包: 絕對稱得上皮薄餡靚, 小籠包伴有蟹粉醬汁,
荔枝番茄伴拉絲水牛芝士條:
菠菜松露帶子湯:
清蒸大閘蟹(2隻)公(約5兩/隻):
蟹粉小籠包: 絕對稱得上皮薄餡靚, 小籠包伴有蟹粉醬汁, 先品嚐含豐富湯汁兼juicy豬肉餡料, 再將蟹粉醬汁沾上, 同時食到蟹同豬肉嘅雙重鮮味。
杞子浸菜苗: 清甜清湯湯底, 爽脆菜苗有草青味, 再配上蟲草花, 增添層次。
臘味糯米飯: 飯質濕潤, 很有糯米嘅飯香, 夠哂飽肚。
食完大閘蟹配上薑茶芝麻湯丸, perfect!