呢日要去湾仔整啲嘢,搞掂後经利东街返屋企,见到地库层有间甜品舖「Cocolo Tokyo Cake Factory」,装修风格好日系🎌。甜品柜放两旁,其中左边嘅苹果批超吸引,香港冇乜呢一类型嘅苹果批。我企喺个柜前感觉到微暖,因为苹果批系热食㗎😚。苹果批($32/个),造型好立体,因为酥皮超松脆!酥皮下面有啲吉士酱,再下面就有啲苹果肉,口感爽爽的!🍎苹果批热食更正,因为冻咗就无咁脆,苹果亦冇咁香。苹果批真系有令人一试爱上嘅感觉,如果喺其他地方开分店就好喇。右边嘅甜品柜就放咗各式各样嘅蛋糕🎂,当中有切件或者原个。我拣咗双层鲜奶芝士蛋糕($35),🍰芝士蛋糕四四方方,好的骰。由於上下两款芝士都落咗奶🥛,所以芝士比较软身,奶香亦好浓郁。味道唔错,但食到尾感觉有啲啲漏🙈。小店个样虽然似做外卖🥡,但都有两张高枱以供堂食。不过由於而家晚市冇得堂食,所以我唯有拎走,仲发现蛋糕盒同包装非常精致。总括嚟讲,依间小店嘅出品几好,特别系招牌青森苹果批,真系想一食再食。数量买得越多,价钱就越平。我肯定自己以後再经过利东街,都会忍唔住要食佢嘅苹果批😝!
呢日要去湾仔整啲嘢,搞掂後经利东街返屋企,见到地库层有间甜品「Cocolo Tokyo Cake Factory」,装修风格好日系🎌。
苹果批
右边嘅甜品柜就放咗各式各样嘅蛋糕🎂,当中有切件或者原个。
双层鲜奶芝士蛋糕
外卖自取
$35 (其他)
苹果批