L'AMOUR

2021-01-09 116 浏览
新嘅一年,新嘅开始。2021年嘅第一个礼拜六决定同朋友入大埔试下仲系试业中嘅L'AMOUR。未入去已经比入面嘅装修深深吸引住。餐厅中间吊咗一盏大水晶灯营造浪漫舒适嘅氛围,加埋后面开放式嘅酒柜,未食嘢已经要开始消耗手机嘅memory台与台之间都阔落。啲凳系梳化椅,坐得好舒服。 因为想试多啲唔同嘅嘢,我地最后决定 order 一份 set lunch 再散叫多两杯cocktail、一份主菜同一份甜品。Set lunch包餐汤、头盘、主菜同甜品。首先上嘅系番茄汤:味道非常浓郁,而且有几多番茄蓉,配埋香脆嘅香草法包,用嚟送汤一流!之后系自家制蟹饼配柠檬忌廉汁,切开旧啱啱炸起嘅蟹饼可以见到一丝丝嘅蟹肉。坐咗阵,两份主菜:香煎北海道带子黑松露薏米饭同慢煮西班牙黑毛猪鞍配焦糖苹果都黎埋。个人对薏米饭印象较为深刻,带子处理得恰到好处:表面煎到带焦香,肉质唔会太韧,薏米饭好有咬口 。 杯 Dream 散发出淡淡嘅苹果香,上面嘅气泡就如人生: 灿烂但转瞬即逝!记住要捉紧时间打卡影相!星空系类似啫喱嘅甜品,旧啫喱较为清淡。大厨系碟面洒咗啲野莓干作为伴碟。餐碟底部放咗干冰。随住时间过去,干冰化作缕缕轻烟,从碟

台与台之间都阔落。啲凳系梳化椅,坐得好舒服。

是日餐汤

自家制蟹饼配柠檬忌廉汁

香煎北海道带子黑松露薏米饭

慢煮西班牙黑毛猪鞍配焦糖苹果

Dream

星空系类似啫喱嘅甜品,旧啫喱较为清淡。大厨系碟面洒咗啲野莓干作为伴碟。餐碟底部放咗干冰。随住时间过去,干冰化作缕缕轻烟,从碟上的小孔徐徐升起,格外有情调。顺带一提,大家系可以请店员帮手系点面上面写字,而我地就写咗Happy New Year

星空

总体黎讲,餐厅食物质素非常高,而且店员态度有礼,绝对对得住个价!之后会encore!
2021-01-02
是日餐汤