2024-08-21
猶記得當年蘇媽喺深水埗開第一間舖嘅時候經已一試難忘,知道佢喺旺角開咗分店好耐,今日卒之有機會嚟試下,旺角店環境更加寬敞,加上特色玩味嘅牆身擺設,配合極高嘅樓底,環境舒適之餘又有餐廳特色。桔仔話梅水,不嬲對桔仔同埋話梅呢兩個味道都唔係話十分之鍾意,但係呢一杯嘢飲將兩樣嘢夾埋竟然咁有驚喜,桔仔同埋話梅配搭喺上嚟嗰個清爽味道,令我對呢兩樣嘢重新審視。馬拉沙嗲串,沙爹串燒得相當有風味,我哋豬牛雞各揀咗兩串,牛同雞都令人有記憶點,前者有意想不到嘅牛味,而後者就盛載住嫩滑嘅口感,隨附嘅沙爹醬係比較重花生味而且有粒粒花生碎嘅版本,鍾意食花生嘅朋友大愛。高佬麵配仁當牛肉,仁當牛肉口感軟嫩,味道層次豐富,特別鍾意佢嘅筋位好多,致使口感得到極大嘅滿足;高佬麵有啲似韓式嗰隻辣雞麵,不過口感就更為彈牙,每一條都撈滿甜豉油,本身已經相當好食,食到半路撈埋仁當牛肉個汁,再加上銀魚仔、花生同埋溫泉蛋嘅加持,簡直如虎添翼,直呼點解我咁遲先發現。