2019-11-15 3134 浏览
平時去東升樓就係食點心,今晚就唔同啲,因為老友升職請食飯,仲要話食海鮮,而且大家都係喺東涌長大,梗係揀啲又近又有新鮮海鮮食嘅餐廳啦!有人請食飯,餐牌都唔使睇,老細發板啦!新鮮海蝦,我未影相已經俾人夾晒,雖然佢白灼,但係真係好鮮甜,蝦肉又實又甜,啲蝦殼薄到咬爛晒就吞得👍🏻避風塘賴尿蝦!叫咗四隻一開二,炒到好香口而且仲好入味,送酒一流!瀨尿蝦肉質結實彈牙,啖啖肉鮮甜香口,配上惹味既鹹辣蒜香,味道層次豐富👍🏻👍🏻上湯勝瓜浸魚肚!勝瓜爽口又清甜,魚肚吸收上湯精華,咬落軟綿又鮮嫩,有湯又有餸,正!😋黑椒牛仔骨,又香又淋,不過都係鍾意食牛仔粒多啲,因為牛仔骨冇乜肉。燒鵝一隻,我想講呢隻燒鵝係我食過咁多間燒鵝最好食嘅燒鵝,外皮脆,咬落啲燒鵝又好似片皮鴨嗰啲燒鵝皮咁,啲油係個口到朗朗下,肉質實淨,最鍾意食胸口位置!不得了😍清蒸左條班仔,新鮮果然唔同啲,啲肉滑到係個口到亂咁游,精粹係個豉油度,是又要煮得靚先帶得出條魚嘅鮮味!蒸魚甜豉油係不可錯過嘅精髓,用嚟撈飯簡直冇得頂!
有人請食飯,餐牌都唔使睇,老細發板啦!

2019-11-11