餐厅: LAB EAT Restaurant & Bar (金巴利道)
资讯:

2021-04-02 1057 浏览
LAB EAT Restaurant & Bar 喺尖沙咀开左都好耐, 既然今日有缘经过, 今日晚餐就同朋友入嚟锯个靓扒吧。餐厅楼底高, 装修简致, 皮梳化坐得舒服, 喺度饮下酒, 食下嘢, 同朋友倾下计, 是个不错的选择。难怪佢哋个drink menu咁多选择, 原来餐厅特设一个酒吧部落, 一排排的酒很壮观, 调酒师就喺度创作特饮。餐牌有齐前菜、汤、主菜及甜品, 分门别类, 任君选择, 另有一个独立drink menu。餐包 (送的)面包皮是脆脆的, 面包发酵得好靓, 口感松软富弹性, 散发出阵阵的麦香。LAB EAT系一间食店, 亦系一酒bar, 点都要试下佢哋嘅酒精类饮品, 服务员推介, 玩味甚浓的cocktail ; Pink Perfume。调酒师用汽枪打了一个大波波系cocktail 度杯, 我哋觉得几有新鲜感, 问调酒师是什么东西? 原来系用分子料理方法, 气泡有烟熏饮品既功能。Pink Perfume ($128)等波波爆破后, 搅匀便可饮用, cocktail易入口, 甜甜地, 番石榴味道较突出, 有少量嘅酒精, 味道都几得意, 睇返餐牌原来里面有Vodka, Gua

餐包 (送的)
餐包 (送的)

Pink Perfume ($128)

Pink Perfume ($128)
等波波爆破后, 搅匀便可饮用, cocktail易入口, 甜甜地, 番石榴味道较突出, 有少量嘅酒精, 味道都几得意, 睇返餐牌原来里面有Vodka, Guava juice, Lime juice, Spite, Pearl powder, 咁有创意, 值得一试, 打卡呃like 都抵返。

睇住波波左摇右摆, 好疗愈

48个月西班牙黑毛猪火腿 ($338)
西班牙黑毛猪火腿配哈密瓜及火箭菜, 好耐冇食咁靓嘅西班牙火腿了, 难得朋友都呢家嘢, 今晚便放肆一下。
48个月西班牙黑毛猪火腿 ($338)

12个月跟48个月嘅黑毛猪火腿, 肉眼已经可以看得出质素嘅高低, 经历过48个月的漫长风干过程, 火腿肉色变得深红色, 非常油亮有光泽, 黑毛猪的油份出晒嚟

食落甘香醇厚, 咸味很轻, 肥瘦比例 2:8, 油香得嚟完全唔死腻, 瘦肉部份也很滑口细致, 好味呀 >>>>>>>>>>>

黑毛猪火腿配蜜瓜系传统食法, 哈蜜瓜清甜爽口, 中和了火腿的咸味, 个人比较享受原汁原味嘅黑毛猪火腿油香, 爽甜多汁嘅哈密瓜就咁食都正, 火箭菜就可以拌少少附送的陈醋烧汁食。

美国红毛和牛西冷 ($598/400g)
美国红毛和牛西冷 ($598/400g)

Grill 得肉香四溢, 色泽金黄, 睇见都流口水, 除非系大只男, 否则咁大件嘅牛扒一个女士好难搅得掂, 两位女士开心share 刚刚好。

Striploin 是牛背最长肌, 位于前腰脊肉, 肉质的纤维较粗, 油花不多, 入口却肉嫩中带点肥美, 肉汁超丰富, 嚼起来满口牛肉香

薯角炸得干身, 皮脆肉棉。

五成熟刚刚好, 肉色嫩红, 肉汁丰富, 侧边烧得焦香的肥肉好香, 只系拈少许海盐伴食已非常美味了, 今晚补充咗好多铁质, 食完呢件扒, 满足指数爆晒灯。

Lemon Gelato ($138)
Lemon Gelato 伴上粉红色的士多啤干粒, 衬托得Gelato靓靓的上台, 好多人都分唔清 ice cream 同Gelato 有乜分别? 其实只系叫法唔同, 都系我哋食开嘅雪糕, Gelato系意式雪糕而己。
Lemon Gelato ($138)

柠檬雪糕上晒上柠檬糖, 入口柠檬味强劲, 是新鲜柠檬的清和香, 应该不是化学合成品。

雪糕冰凉兼香软滑溜, 爽神之甜品也, 是夏天最佳饭后甜品, 苹果糕口感Q弹, 内里有粒粒爽口苹果, 不甜腻。

一流的服务, 静静地倾吓计, 享受美食, 极度满足的happy dinner。
  • 48个月西班牙黑毛猪火腿
  • 美国红毛和牛西冷