每次經過 🇯🇵日本天婦羅丼飯專門店「 炎天丼 」門口,總喺見到要等位,但今日晏咗收工,食到最尾嗰水 🤩終於唔駛等位喇!💛💛💛由於得一個人🧍🏻‍♀️,所以好快安排我坐面壁嘅2人雅座,鍾意有呢個唔駛望到其他人嘅私人空間😎。之後,細心店員1號 提咗我幾次 「 啲衫同個袋擺喺隔離位喇,唔好坐得咁辛苦。 」🌼 海膽天丼· · · 菜心苗、茄子、蓮藕、南瓜、流心蛋、海膽天婦羅。細心店員1號提醒 海膽&菜心苗 必須趁熱食先。 · · · 估唔到菜心苗&流心蛋都有炸成天婦羅 😋 相當有驚喜 · · · 即叫即炸,嚟到熱辣辣,不油不膩 外衣勁香酥脆,又如紙咁簿👌🏻· · · 咁大個女無諗過海膽竟然可用嚟做天婦羅🍤 🤤🤤🤤 酥脆嘅麵衣 & 紫菜,同軟滑Creamy海膽,形成強烈對比!· · · 採用新潟米,洗四次,做出日本飯應有嘅軟香 💛 細心店員2號見我喺飯開始落 秘制天汁💦,就自動自覺幫我加勁多🇯🇵日本飯素✨✨✨(哈🤭我喺貪心小朋友)🌼 和牛粒盛盒· · · 時間掌握得非常之好👍🏻,咬開就見到肉質粉嫩迷人 🤤 入口即溶,味道濃郁,絕對喺啤酒嘅好朋友😋🌼 Suntory The

🌼 海膽天丼

🌼 和牛粒盛盒

🌼 Suntory The Premium Malt's
· · · 登上 2020年日本人最愛啤酒排行(第三位)🥳 原料為鑽石麥芽、歐洲產濃香型啤酒花 & 優質天然水✨
· · · 泡沫極為 光滑、綿柔、細緻
· · · 酒色透明金黃色,口感滑順,稍縱即逝嘅苦味,將啤酒該有嘅濃郁甘醇及華麗芳香發揮到極致,易飲且不膩 😋😋😋
· · · 有時候放工後,一個人喝杯透心涼380ml啤酒🍻,小酌小酌一番,感覺將整日的煩惱 & 疲勞盡消。喜歡微醺感覺下「 🎼共妳初初相識 那日暖洋洋 🎵 同去看斑馬🦓與大笨象🐘 大樹下又抱白綿羊🐑 聽鸚鵡🦜的歌唱... 🎶 」鄭中基喺我耳邊唱咗兩次,嗯... 睇嚟老闆都幾有taste💛
2021-05-03