2020-06-20 1513 浏览
放工约咗朋友食晚饭,大围出名多平民美食,选择亦唔少,呢间新开张冇耐嘅越式料理系朋友近期最爱,贪佢近公司,而且性价比亦唔错。餐厅人气好旺,晚饭时间有唔少街坊喺门外等位,我同朋友两个人大概等咗十分钟先可以入去。食物选择唔少,主打地道越式料理,越式汤粉同捞檬更加系非常受欢迎,几乎每枱必叫。除咗粉面之外,小菜同小食嘅选择亦唔少,而且价钱合理。食越南菜当然唔少得生熟牛肉河,汤底好浓郁,加入生豆芽、九层塔同罗勒,令鲜味浓厚嘅汤底更有层次感,当然亦唔少得我最爱嘅辣椒同青柠。生牛肉肥瘦均匀,上菜嘅时候仲系偏生少少,放入汤底浸一阵,半生熟嘅滋味最好,口感软腍,牛味亦算浓。熟牛肉大大件,带少少筋,但煮得非常软腍,感觉食紧清汤腩,唔错。朋友点嘅牛腩片汤河粉同样吸引,牛腩片切得薄薄哋,冇筋而且偏瘦,牛味较浓,入口同样软腍。食越南河当然唔少得两色酱汁,分别系海鲜酱同辣椒酱,有种画龙点睛嘅效果。小食亦唔逊色,香茅鸡翼炸得香脆,而且非常入味。虾饼亦算大件,虾味非常重,配上辣酱非常惹味。点粉面加十二蚊就有特饮,非常化算。朋友嘅椰汁冰味道清甜,冰凉消暑。我嘅芒果西米露同样清新,芒果味道偏酸,非常开胃,西米比平时嘅大粒少

除咗粉面之外,小菜同小食嘅选择亦唔少,而且价钱合理。

河内牛腩片汤河粉

香茅鸡翼

小食亦唔逊色,香茅鸡翼炸得香脆,而且非常入味。
越式炸虾饼

虾饼亦算大件,虾味非常重,配上辣酱非常惹味。
椰汁冰

鲜芒果西米露
我嘅芒果西米露同样清新,芒果味道偏酸,非常开胃,西米比平时嘅大粒少少,口感唔错。
餐厅食物质素唔错,而且性价比高,难怪生意咁好,朋友亦成日嚟帮衬,百吃不厌。

等候时间
10 分钟 (堂食)
河内牛腩片汤河粉
香茅鸡翼