2021-05-27 36 浏览
最近去左試一間幾多人介紹嘅星馬菜新店。位於長沙灣嘅呢間蘇山雞飯,平日嘅晚飯時間都有唔少人排隊等候入座,可能無得去旅行住,大家個心已經好掛住各樣東南亞美食🤪🐥芽菜走地雞飯配白胡椒肉骨茶晚餐 $➐➑ (+ $➊➑ 🥥椰青)食星馬菜無籍口唔叫翻個海南雞飯試下掛。油飯煮得入味又乾身,走地雞脂肪少皮薄彈牙,瘦得黎肉嫩又唔會好鞋口,特別岩食得健康嘅女士們添。呢個餐仲包左份白胡椒肉骨茶,肉排啖啖肉得黎又重胡椒味。藥膳味偏偏唔會太濃烈,就翻香港人嘅口味。🥘咖哩牛筋腩配烤餅 $➐⓿烤餅嘅份量好多,切開有成十幾小塊。用黎沾星馬咖哩係絕配。薯仔煮得好淋好透,主角牛筋爽口牛腩入味,叫多碗白飯黎送都係不錯嘅選擇!🍱特色小食拼盤 $➐➑泰式魚餅,豬肉串,雞翼,網絲蝦春卷,幾樣都係東南亞特色小吃,一個拼盤可以試齊哂咁多款惹味小食,兩三個人一人一舊互相分享係必嗌之選啦。🥪鮮油加央多士$➋➋星加坡特色加央多士,唔係周圍搵得到。呢度嘅加央多再夾左塊厚切鮮油,雖然好邪惡,但半份點都要試下,食完呢餐飯,真係有去左轉星馬旅行嘅感覺🤣📍 蘇山雞飯 長沙灣元州街411號義華大廈地下

🥘咖哩牛筋腩配烤餅 $➐⓿

🍱特色小食拼盤 $➐➑