2021-07-20
因為疫情好耐無番過大陸,好掛住酸菜魚味道🐟😌係同事介紹下黎到銅鑼灣V Point 23 樓出名食雞煲既「隨變火鍋🍲」,得知出左二人午市套餐,人均HKD 68 酸菜魚(2人份)當然要試下,懷念下風味。餐廳🍴光猛明亮,空間感十足,環境闊落,仲設有卡位雅座,絕對係一大班朋友聚腳點,火鍋🍲午餐好出名,所以不乏附近上班💼族到來用膳。酸菜魚套餐(二人份)包曬前菜、小食、酸菜魚、白飯、飲品、甜品🍮都係HKD 168 ,免收+1。前菜:蒜蓉青瓜 :青瓜爽脆清甜,食落咔咔聲,毫不吝嗇蒜蓉,吊起青瓜清新程度,好開胃,芥末牛舌:好多舊牛舌粒,但無咩調味、比較啖口,沙律醬同爽脆蟹子好夾,但反而同牛舌就一般。小食:燒墨魚丸:好有去左台灣既感覺,燒得色澤均勻,呈金黃色外皮,咬落彈牙,食落仲有墨魚🦑顆粒,仲灑上適量辣椒粉調味,熱辣辣好過癮。雞軟骨:餐廳🍴設有開放式燒烤爐,可以望到員工即席烹調,雞軟骨外焦內脆,軟骨有點適量鹽粒孜然粉,輕鬆KO。沸騰酸菜魚:一路滾一路食係最入味的方法,酸菜魚用上鱸魚🐟,肉質嫩滑,食落吾多骨,份量十足,酸菜吾會太酸,配合麻辣味,整體集酸、麻、辣一身,食落吾會濃到咳,加埋凍豆腐吸曬酸菜魚湯
前菜:
小食:
沸騰酸菜魚:
一路滾一路食係最入味的方法,酸菜魚用上鱸魚🐟,肉質嫩滑,食落吾多骨,份量十足,酸菜吾會太酸,配合麻辣味,整體集酸、麻、辣一身,食落吾會濃到咳,加埋凍豆腐吸曬酸菜魚湯底精華,食到上癮☺️豆芽都好爽脆。
四色丸:
三星蔥爆貢丸:好彈牙,香蔥味十足,高質爆漿丸,芝士丸、海膽丸、芋泥包心貢丸
四餃子🥟:
芹菜木耳餃、粟米🌽蓮藕餃、韭菜餃、西洋菜餃全都係手工餃子🥟,皮薄餡靚,韭菜餃淡淡韭菜香,西洋菜餃調味香濃,西洋菜可以下火、正😄
響鈴一份(4條) 普通貨,淥十秒上番水, 即食,又有酸菜味又脆又充滿豆香。
白飯兩碗
餐飲兩杯(凍奶茶或凍檸茶汽水🥤)
甜品兩份: 兩粒雪米糍
總結: