2020-12-19 1045 浏览
由于饭脚同事放假,女朋友又极度讨厌拉面嘅关系,我决定自己一个黎度一兰拉面享受一下独独嘅拉面午餐。尖沙咀一兰喺棉登径嘅地库,入餐厅前要先行楼梯落地库,我战战兢兢地行落去,好似惊住餐厅冇人得自己一个好尴尬咁。 入到一兰,餐厅比想像中热闹,今日净系开左屋台果半边,「自修室」位就因为客人唔多所以暂时开放,仲谂住有得坐下「自修室」怀缅下以前读书坐自修室嘅青葱岁月。 入座前职员都好有礼貌问我做左一兰会员未,因为而家入会可以即时用会员即分换取加半份面底!餐厅都好细心准备信封做口罩暂存袋。餐牌比以前一开业果阵色彩缤纷左,多左图片形容食物/甜品。例牌一兰拉面可以俾客人选择自己喜欢汤底嘅浓度、油腻度、辣度、蒜泥、葱、叉烧同面嘅硬度。 我拣嘅口味系根据之前有个post讲日本一兰员工普遍认为最好食嘅combination!拉面卖相好靓,连放喺枱面嘅角度都应该系教导过d员工,一兰个logo正正向住客人。汤底真系冇得弹,够香浓、辣度岩岩好唔会抢左汤底嘅香味。 叉烧用上瘦肉味道浓郁,不过薄切得三块份量比较少。面嘅硬度对我黎讲岩岩好,不过份量就非常少,食左两啖已经就黎冇哂要加面。建议加面嘅硬度选择个人喜好嘅软一个等级

一兰拉面

建议加面嘅硬度选择个人喜好嘅软一个等级,因为加面系唔连汤,软一级加落稍凉嘅汤,口感会好d。

半熟盐味蛋

最后梗系食加嘅半熟蛋,疫情关系,蛋壳要自己剥卫生d,餐厅都有附上消毒纸巾供客人使用。

食一兰嘅回忆都系深夜凌晨时份,希望疫情后可以再喺深宵时份再尝一兰拉面!
用餐时段
一兰拉面