鬼金棒 Kikanbo📍尖沙咀金马伦道20号地舖又一次去尖沙咀睇牙覆诊,搞掂都已经接近7点半,返工返到好攰嘅我哋都想快啲食完晚饭,所以就决定食我哋至爱嘅「快餐」—拉面!附近嘅拉面店我哋都未食过,心怕会伏嘅我哋以9秒9嘅速度,冲去食过一次嘅鬼金棒,希望可以赶喺客满前入座。事实证明我哋嘅策略系成功嘅,坐低无耐就开始不停入客,幸好我哋有加快脚步,先可以坐得舒舒服服咁食个快饭! 💰$115芫荽辣麻味噌拉面 🍜因为怕太辣顶唔顺,所以上次我嚟到好傻咁叫咗碗走麻走辣嘅拉面,后来先知咁样食好浪费quota,因为唔食辣同麻,根本食唔到鬼金棒嘅精髓。所以今次我要一雪前耻,叫返碗小辣小麻,加埋芫荽,食尽佢哋嘅招牌口味!睇相都见到,成个拉面碗都被满满嘅芫荽覆盖,连五花厚叉烧都被埋没,份量真系惊人!话说我同朋友都唔系芫荽大fans,但我哋都唔讨厌食芫荽,仲不约而同地觉得佢嘅香气好独特,配搭唔同食材、唔同菜式都可以有唔同发挥,令食物味道升华。加咗咁多芫荽落拉面度,多多少少汤底都有沾上芫荽嘅清香,汤底本身嘅味噌味唔算重,但蒜香扑鼻,再加上辣麻两种重口味调料,汤底浓而不油,多饮几啖都唔怕腻。粗身带麦香嘅面条就烟烟韧韧
鬼金棒 Kikanbo
📍尖沙咀金马伦道20号地舖

💰$115
芫荽辣麻味噌拉面 🍜

加咗咁多芫荽落拉面度,多多少少汤底都有沾上芫荽嘅清香,汤底本身嘅味噌味唔算重,但蒜香扑鼻,再加上辣麻两种重口味调料,汤底浓而不油,多饮几啖都唔怕腻。粗身带麦香嘅面条就烟烟韧韧,浸耐咗都唔会淋晒,挂汤力十足。

我觉得芫荽索汤后,食落好似一般蔬菜,所以叫呢款嚟食有比较健康嘅感觉,各方面都比较平均,推介大家一战!

💰$105
辣麻肉碎拌面 🍜
朋友今次想试下拌面,同样拣咗小辣小麻,一上台就闻到香料嘅芬芳,卖相都好吸引呀!拌面嘅面质同拉面大同小异,而且一样有齐芽菜、玉米笋、葱花等,不过就以较香口嘅炒肉碎取代咗较油腻嘅叉烧。我哋会推介呢款拌面俾钟意食浓味嘅朋友,因为佢嘅辣味突出,麻感明显,配上特制辣麻酱汁同用心熬制嘅汤汁,整个面层次分明,食材嘅口感同味道都异常地夹。

食到最尾嘅肉碎、配料同酱汁我哋捞埋饭食,一啲都无浪费,一面两食,抵食又新奇!

💰$45
肉饭 🍚
虽然卖相同拉面叉烧差不多,但呢块肉嘅口感同味道都略胜一筹。由于肉块未有浸泡喺面汤内,所以酱汁味相对浓郁,肉汁亦相对较多。肉块肥瘦相间,瘦肉部分唔会干柴,肥肉口感Q弹,虽然未至于入口即化,但油腻感唔明显,怕食脂肪嘅人必试!

白饭底用上口感烟韧嘅珍珠米,淋上酱汁、晒上香葱,又一道美味嘅主食。

💰$15
味玉 🥚
每次嚟到都必食佢哋嘅味玉,由于选用日本产嘅靓蛋,所以蛋味浓香、蛋黄色泽亮丽。煮至半熟状态,筷子轻轻施力就可以将味玉轻松分开,橙红色嘅蛋黄无论捞面定配饭都一样滋味。
  • 芫荽辣麻味噌拉面
  • 莞荽辣麻味噌拉面