2019-02-01
到底近二百蚊碗牛肉麵係咩玩法?今次終於有幸見識到,其實又真係物有所值✨成碗牛肉麵根本就係一個表演,首先炙燒面層兩塊肥牛,果兩塊唔係差嘢,油脂紋理都好靚,燒至半生熟入口惹味又嫩滑,炙後灑蒜粒再輕燒爆香,最後再燒著威士忌等酒精揮發咗再倒入湯,成為色香味俱全嘅高級牛肉麵✨當然佢用嘅唔係普通威士忌,而係由台灣釀造仲要拎哂獎果隻,而所用款式sherry cask屬於入門之選,甜得嚟帶堅果味,入口圓潤舒服,就算唔鐘意飲酒嘅都覺得好容易接受,不過雖然係好甜,但個酒味都好勁下,以滴酒不沾嘅我唔係好敢飲啲湯,不過淨係個酒湯掛上麵已經夠哂香,而且三星麵本身都幾有驚喜,因為響首店開張時試過啲餸料感覺一般,所以一路都係食魯肉飯,今次食返發現進步咗好多,牛𦟌牛筋牛肚每一樣都煮到好腍好入味同時又保留到彈牙感,好高質❤️至於其他嘢都保持一貫水準,係個新出炸魷魚有啲失望,雖然入面都彈牙但炸得比較濕,層皮好油唔夠乾爽,另外黑糖冬瓜個味好淡可以再濃啲😌