油尖旺少有坐得舒服又价钱相宜嘅云吞面店,不时经过见到小蓉面家个招牌但一直未试过,今次下午茶时间冇乜人就坐低品尝下招牌鲜虾云吞,睇食评都多人赞应该唔差得去边,面睇相就似乎唔太爽口所以拣咗河粉。嚟到都几大碗,河粉好多但汤唔系好够,影张快相已经索晒咁滞,可能“扣底”会好d😕 首先试啖汤,汤底同舗头装修一样咁清雅⋯意思系非常之淡!代表冇味精?但真系清到一个点🙃云吞系唔错冇拆到招牌,都几多虾🦐ok鲜,猪肉亦唔太肥,鱼蛋就好一般同包装买返屋企打边炉嘅货色相近,因为汤河冇乜味就比平时加更多醋同辣椒油,不过辣椒油竟然一d都唔觉得辣!(本身唔系超食得辣) 色水亦麻麻地偏黑色咁,亦唔够香,辣椒油味道对面档嚟讲都好重要,有时贵d食池记系为咗佢唔止辣油仲有埋余均益辣椒酱..所以最后冇办法食剩了一半河粉,平时系尽量唔嘥嘢,可惜,可能“加色”会好味d? 不过呢度牛腩同牛筋系冇得拼云吞,或者牛筋腩同猪手味道会浓一些吧。总括嚟讲$34一碗双拼加上个室内环境,今时今日系几抵食,但系味道真系非常一般,要特别赞系有怀旧酸萝卜提供👍
睇食评都多人赞应该唔差得去边,
面睇相就似乎唔太爽口所以拣咗河粉。

嚟到都几大碗,河粉好多但汤唔系好够,影张快相已经索晒咁滞,
意思系非常之淡!代表冇味精?但真系清到一个点🙃
云吞系唔错冇拆到招牌,都几多虾🦐ok鲜,猪肉亦唔太肥,
鱼蛋就好一般同包装买返屋企打边炉嘅货色相近,
因为汤河冇乜味就比平时加更多醋同辣椒油,
不过辣椒油竟然一d都唔觉得辣!(本身唔系超食得辣)
有时贵d食池记系为咗佢唔止辣油仲有埋余均益辣椒酱..
所以最后冇办法食剩了一半河粉,平时系尽量唔嘥嘢,
或者牛筋腩同猪手味道会浓一些吧。

总括嚟讲$34一碗双拼加上个室内环境,今时今日系几抵食,
但系味道真系非常一般,要特别赞系有怀旧酸萝卜提供👍
云吞鱼蛋河
2020-10-06