2019-08-19 2526 浏览
晌众多饼家、饼店中,「奇华」算得上喺一家非常进取嘅公司,因为每逢节日,均有新产品推出市场,令贪新鲜嘅香港人不时试到啲新口味。早前就喺睇到报纸一大版月饼广告,觉得真喺配搭几创新,乳酪搭奶皇,实在颇有趣。草莓乳酪奶皇月 $178包装盒设计十分精简,一粒粒鲜红或淡红嘅草莓图案,就清爽表达出口味嘅款式。一盒内藏6个乳酪奶皇月,全独立包装,又可以作为下午茶嚟慢慢叹。月饼更以清晰嘅草莓作饼面图案,烘得带微微金黄,逢喺奶皇月,个人就喜欢稍微烘一下,每奶皇馅更绵滑细致;外皮既薄且松化,入口唔单止有阵阵草莓香,馅内更混有草莓粒粒,食味不俗。香橙乳酪奶皇月 $178另一款喺香橙口味,同样,包装盒外观设计简约,简简单单嘅香橙图案,加点水墨风嘅橙片,予人感觉清雅不俗气。单喺睇盒面,以为跟草莓 乳酪奶皇月口味一样,只喺换咗味道而已,其他,呢一款嘅外皮更喺加入咗朱古力味道,配搭上香橙味嘅奶皇馅,一甜一酸相对立嘅味道,令香橙味显得更突出,整体变得更具个性。咁好味嘅迷你奶皇月当然要同屋企人分享啦,尤其款香橙乳酪奶皇月,有种与众不同嘅感觉!喜欢试新嘢嘅朋友,有兴趣都不妨一试吓。
草莓乳酪奶皇月 $178

香橙乳酪奶皇月 $178

香橙乳酪奶皇月
题外话/补充资料: 因为喺朋友送赠,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
用餐时段
下午茶