1K
2018-02-03 2051 浏览
鸡煲仲未大行其道时,唔系话周围都有好食嘅,其中随变鸡煲佐敦店都红极一时,一个礼拜总有几晚落去帮衬,佢地嘅鸡煲的而且确几好食几上瘾,仲记得以前好多时都要坐街边,大家都唔介意,一番风味。年纪大左,肠胃唔系十分之好,都少食鸡煲,最近破例喺湾仔分店食左一次,偶然一煲几回味呢几日得十度八度,天气冻,火锅店、鸡煲、烤鱼宁舍受欢迎,平日晚上黎到客人不少,如果冇订位,都恐怕要等。店内位置唔多,座位间布置密麻,墙边有挂钩让客人可以挂起随身物品,而店员都好眼明手快,递上圆櫈仔俾我地放手袋。平日黎食有套餐优惠,麻辣鸡煲半只加手切本地牛颈脊(小)定价$198,如果唔食辣$98可点清汤花甲海虾煲,够哂抵食。部分配料会分为一份/半份,适合人少嘅客人,份量唔洗咁多,又可以试多几款,弹性较高。除左鸡煲,仲有烧烤,好有国内风味。麻辣鸡煲 呢度嘅鸡煲比一般食嘅辣,正常点少辣都够。有别于奇味鸡煲,一品、米走鸡𠮶种,唔系干身,唔系用酱炒起;而本身已经有汤汁煮住,叫埋配料基本上可以即时渌。鲜鸡半只,冇雪藏感,唔叫嫩滑,但都啖啖肉,两个人食份量可以。辣度十足,麻香容易入口,唔会呛喉,而且冇油腻感。手切本地牛颈脊(小)份量唔少啊,

手切本地牛颈脊(小)
份量唔少啊,所以套餐性价比几高,牛颈脊较肥牛嫩腍有嚼劲,唔会太薄身,配麻辣一流

飞一般手打虾滑 $88
里面有明显新鲜虾肉,弹牙爽口,相信都好多人点,中途已经听到话沽清,我地都好幸运。

不可错过云吞皇 $50
云吞一碟有9粒,唔系超市货。size唔细,虾肉比例多,猪肉肥瘦适中,抵deal

冻豆腐 $28
就好似食麻辣锅要配蜂巢豆腐一样,食鸡煲不能不点。冰冻豆腐砖嘅气孔超吸汁,好惹味。

油面根 $28
入口唔会太油,都系吸汁料,口感胀卜卜

油面根

鸡脾菇 $12
鸡脾菇

冬瓜片 $12、娃娃菜 $17
冬瓜片

随变粉 $28
个人打边炉食鸡煲必定要点埋淀粉质先够饱,随变粉睇落有啲似乌冬加薯粉混合,口感腍啲,冇薯粉咁烟韧,几好食。

凉拌青瓜 $28
凉拌青瓜

食到咁上下,店员就会送上湿纸巾同tempo,小贴心。
2018-02-01
用餐时段