生日正日同屋企人去左外游庆祝,番黎同熊生补戈祝番🥂想食西餐又唔想食意大利野,揾揾下就揾到出名食西班牙菜既Sabor。星期六夜晚餐厅一边有private event,一边系散客。食完paella后足足等左一个钟有多先有甜品食😑侍应解释系因为当晚厨房人手不足,加上隔离有包场event(听得出,因为好嘈),所以出菜方面有delay。等到好夜差啲想起身埋单走...最后侍应帮我地免左酒水费,虽然服务态度好好,但甜品失色,整体未必可以吸引到我地再黎。餐前小吃 tomato toastie with olive oil - 番茄切成细粒,淋上优质橄榄油,小小脆口好开胃,要快啲食唔系会淋左。另外有一小碗有核橄榄,一啲都唔苦涩,去核既先系次货😉Clams in fish sauce - 用鱼、虾熬汤煮蚬后再焗,鲜味无穷!汤先系主角,一瞬间已饮晒见底😋Garlic shrimp - 上枱时仲系滋滋声,底部层油将蒜片炸得好脆。鲜虾弹牙爽口,回味无穷,得四只唔够喉!Suckling pig - book位时事先将menu上既grilled cuttlefish加$50转做西班牙烧乳猪,绝对系一个正确决定。新鲜

Clams  in  fish  sauce

Garlic  shrimp

Suckling pig - book位时事先将menu上既grilled cuttlefish加$50转做西班牙烧乳猪,绝对系一个正确决定。新鲜焗起既乳猪皮脆卜卜,好香口既脂肪同肉同时喺口中溶化,肉味又够浓,同平时食既乳猪简直系天同地比。伴碟既焗切片薯仔都系重点must try!
Suckling  pig

Soup of the day - 我同熊生拣左一热一冻,试齐两款 1. 蘑菇汤伴蛋白泡沫及黑松露油 (热) 菇味浓、热辣辣,仲食到粒粒蘑菇茸,系我最钟意既蘑蘑汤境界😍 2. 番茄冻汤 - raw番茄同忌廉、香草一齐打至滑身,加入生蒜所以会几辣下,不过几特别,冇喺出面见过,值得一试。
蘑菇汤伴蛋白泡沫及黑松露油
番茄冻汤

Mixed fruit sorbet - 饮完较浓味既汤后清清味蕾。可惜太甜,试左小小就放低左。

Seafood paella - 除左面头既四只虾同两只蚬,饭入面仲有其他海鲜如墨鱼带子等。依足侍应指示,将近镬边硬啲脆啲既饭同镬中心较软熟既捞埋一齐食,有双重口感;挤入柠檬汁味道更丰富。依道菜同侍应推介既红酒好夹👍🏻
Seafood  paella

Dessert - chocolate lava cake 应该系熊生事先request左🤓 朱古力味浓郁又流心,虽然唔系食过最出色既,不过都交足功课。

Dessert of the day - Oreo tiramisu with berries ice cream 唔系好食得出有酒味,只系不过不失既一道甜品,仲要等左咁耐😞主菜精采好多呢。
2017-11-25
庆祝纪念