2018-08-31 120 浏览
明记潮馆,知名度都有翻咁上下,主要系食潮州野,打冷个啲。三个人唔太大食,叫左三样𩠌炸,分别系潮州炒面线,潮洲蚝仔肉碎泡饭,卤水鹅片。1. 潮洲炒面线自己未食过呢个𩠌,所以个感觉都几新鲜。首先,有好多蛋系个面上面,所以成个面都有一阵得蛋香嘅味道。潮州面线感觉食落好似米粉,定唔知真系米粉。除咗蛋之外,里边仲有啲虾仁仔,鱿鱼丝仔,但系感觉啲虾人仔唔够新鲜,因为食落去都唔够爽口弹牙同埋虾味唔够浓。仲有,就系可以炒得干身啲,干身嘅炒米粉系最好食嘅。2. 潮州蚝仔肉碎泡饭同一般蚝仔泡饭冇咩分别,唯一可以讲既系有信心保证,一定唔会唔好味。3. 卤水鹅片一个例牌既卤水鹅片都几贵,$148。好在份量都唔算少,味道都唔错,啖啖肉。下面既卤水豆腐都唔差。总结:贵得有佢道理,因为啲野系有水准保证,座位亦都算阔落。
明记潮馆,知名度都有翻咁上下,主要系食潮州野,打冷个啲。

1. 潮洲炒面线

潮洲炒面线

2. 潮州蚝仔肉碎泡饭

潮洲蚝仔肉碎泡饭

3. 卤水鹅片

卤水鹅片

总结:贵得有佢道理,因为啲野系有水准保证,座位亦都算阔落。
用餐时段
潮洲炒面线